- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Erlend Wiborg, er kritisk til at flere hundretalls norsk-palestinere var i Gaza ved krigsutbruddet i oktober.
Wiborg ser det som positivt at norske borgere med palestinsk opprinnelse igjen er i sikkerhet, men vil undersøke hvordan folk kunne reise tilbake til Gaza.
– Dersom man får beskyttelse i Norge, så skal det være fordi det er farlig for dem å oppholde seg på Gaza. Å reise tilbake viser at det er noe alvorlig galt med norsk asylpolitikk, sier Wiborg i følge en pressemelding.
– Skolebarn som skulle være i Norge
Wiborg viser til at det var mange barn blant nordmennene som befant seg på Gazastripen.
– Norske barn skulle vært på skole i Norge, ikke på reise til et av verdens farligste steder. (…) Hvorfor var disse barna på Gaza og ikke på skolen, spør Wiborg.
Wiborg vil at justisministeren skal undersøke om regler har blitt brutt av de som befant seg på Gazastripen da krigen brøt ut.
I et spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl skriver han:
– Vil statsråden sørge for at de rette instanser, som for eksempel PU, UDI og Barnevernet, nøye gjennomgår de med norsk tilknytting som nå hentes ut av Gaza til Nor, med hensikt å avdekke mulige brudd på skoleplikt, omsorgssvikt, brudd på utlendingsloven, brudd på statsborgerskapsloven og brudd vilkår for opphold i Norge?”
– Vanskelig å besøke Gaza
Under samme lovpremiss kan altså norsk-palestinere reise til Gaza og Vestbredden.
Leder i Palestinakomitéen, Line Khateeb, sier til Utrop at det lenge har vært vanskelig for norsk-palestinere å besøke familie i Gaza.
– I det siste året har det vært noe lettere å få reise inn via Egypt og noen har dratt tilbake for første gang på mange år for å besøke eldre eller syke familiemedlemmer de ikke har sett på lang tid. Det er viktig å kunne opprettholde kontakt med nær familie, også for dem som av ulike grunner har flyktet fra Gaza og fått opphold i Norge.
– Siden det er tilnærmet umulig for palestinere i Gaza å reise ut av det beleirede området for å møte familien sin er eneste måten for folk å holde kontakt at de reiser dit selv. De er selvsagt klar over risikoen det medfører, men ingen hadde forutsett et så massivt angrep som det vi har sett de siste seks ukene med bombing av skoler, sykehus og helsefasiliteter.
– En demonisering av norsk-palestinere
Så lenge folk har fått norsk statsborgerskap er det ingen restriksjoner på at de kan besøke familie i sitt opprinnelsesland
Hentes tilbake fra krigssone
Et flere titalls norske borgere med palestinsk bakgrunn har takket ja til assistert hjemreise. Første gruppe landet på Gardermoen for noen dager siden.
– Det var sterkt å møte norske borgere som har kommet ut av Gaza og til Norge. Disse menneskene har reist fra en brutal krig, og mange har hatt sterke opplevelser. Nå håper jeg de kan kjenne seg trygge i Norge. De skal bli tatt godt vare på, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.
Flere ventes å reise tilbake til Norge i dagene fremover.
– Utenriksdepartementet fortsetter å jobbe for at alle norske borgere som ønsker, skal få komme ut av Gaza så raskt som mulig, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding.
JD: – Vi må først svare til Stortinget
– Justisdepartementet har fått skriftlige spørsmål fra Stortinget i denne saken og må svare Stortinget først.