Finland har stengt grensen til Russland

– Lite som tyder på at Russland «instrumentaliserer migranter»

Statene må uansett ikke glemme sine folkerettslige forpliktelser, herunder flyktningkonvensjonen og EMK, sier NOAS.
Foto: Begard Reza
Tirsdag forrige uke besluttet Finland å stenge alle grenseoverganger til Russland. Myndighetene anklager Russland for å drive hybridkrig. – Ved å stenge grenseoverganger med Russland har Finland nå i realiteten avskaffet adgangen til asylprosedyre, sier NOAS:

Russland kom med en tydelig advarsel til nabolandet Finland forrige uke, i følge Tv2.

– Finland burde skjønne at Russland kan betrakte slike skritt som en trussel, sier en talsperson for Kreml, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den finske regjeringen besluttet å stenge sin siste åpne grenseovergang med Russland etter en strøm av papirløse migranter den siste tiden.

Flere hundre har kommet til grenseovergangene mellom Russland og Finland de siste ukene for å søke asyl. Finland mener Russland sender asylsøkerne dit med vilje, og har kalt det et hybridangrep.

Kritiserer

Amnesty International kritiserer i følge Nettavisen Finland for å stenge grensen til Russland og sier asylsøkere ikke må straffes for måten de kommer til landet på.

Juridisk ekspert i Amnesty, Pargol Miraftabi, sier det er vanskelig å se hvordan Finland nå oppfyller kravet om retten til å søke asyl.

Utenriksministre fra NATO-land som deler en grense med Russland, har uttrykt bekymring for tilstrømmingen av papirløse migranter til Finland.

– Finland er under hybridangrep fra Russland. Vi bør virkelig være bekymret for at Russland bruker uskyldige mennesker, flyktninger, og presser dem over grensen, sier Estlands utenriksminister, Margus Tsahkna.

Eller flere tiår som en nøytral stat, ble Finland tidligere i år medlem av forsvarsalliansen NATO som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

NOAS svarer

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier til Utrop at en asylsøknad må først vurderes i en asylprosedyre for å avgjøre om søkeren har et reelt behov for beskyttelse.

– Ved å stenge grenseoverganger med Russland har Finland nå i realiteten avskaffet adgangen til asylprosedyre for personer som må flykte videre fra Russland, med det resultatet at personer med et reelt beskyttelsesbehov kan risikere å bli sendt tilbake til krig, forfølgelse og tortur, sier NOAS.

I deres tidligere rapport skrev NOAS, i forbindelse med økte ankomster på Storskog i 2015, at det var lite som støttet spekulasjoner om at Russland «instrumentaliserer migranter» i et større geopolitisk spill.

– Også i dag er det lite som tyder på at Russland håndterer asylstrømmer på en måte som er vesentlig forskjellig fra hvordan dette vanligvis håndteres i andre såkalte transittland i Europa, som for eksempel i Kroatia, Serbia, Slovakia eller tidligere også Italia og Hellas. Ikke alt som skjer i Russland har nødvendigvis noe med høypolitikk å gjøre.

Ovenfor Utrop sier NOAS at statene må uansett ikke glemme sine folkerettslige forpliktelser, herunder flyktningkonvensjonen og EMK.

– Å gjøre asylsøkere til et nasjonalt sikkerhetsspørsmål, hvor hensyn til grunnleggende menneskerettigheter og rettsikkerhetsgarantier settes til side, er en farlig utvikling. Det kan få fatale konsekvenser for de aller mest sårbare, som uten adgang til en forsvarlig asylprosedyre risikerer forfølgelse, døden og tortur, sier dem.