Unicef slo denne uka fast at Norge er ett av bare fem EU- og OECD-land der barnefattigdommen er økt det siste tiåret.
– Skammelig for Norge, sier Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt, til NTB.
– Nå må politikere fra alle partier få opp øynene og gå sammen om en plan for å utrydde barnefattigdom i Norge, sier han.
I Unicef-rapporten heter det at Norge – og andre rike land – ikke har utnyttet en periode med økonomisk vekst til å løfte barn ut av fattigdom.
1 av 8 barn
Barnefattigdommen i Norge har økt med over 10 prosent fra finanskrisen og fram til 2021, ifølge Unicef. Det betyr at 1 av 8 barn i Norge lever i relativ fattigdom.
Unicef-topp Kristin Oudmayer har påpekt at en ekspertgruppe har pekt på at barnetrygden må dobles for å kunne løfte 70.000 barn ut av fattigdom i Norge.
– 110.000 barn som lever i fattigdom i Norge er fortsatt altfor mange – flere enn i hele Drammen kommune. Og dyrtiden fortsetter, så dette må politikerne setter øverst på dagsordenen, sier Oudmayer.
– Vi vet hva som virker: Økt barnetrygd og heving av velferdsytelsene til et verdig nivå vil gjøre at færre barn må vokse opp i fattigdom. Alle grunnskolebarn bør få gratis mat på skolen, og prisen for barnehage og SFO bør reduseres ytterligere, sier Kristjánsson.
Rødt vil ha strakstiltak før jul
Han påpeker at Unicef-rapporten kom samme dag som skattelistene og medieoppslag om milliardærer.
– Vi må øke inntektene til dem som sliter, kutte i regningsbunken til vanlige folk og sende regninga til de som tjener på forskjellskrisen, sier Kristjánsson.
Han ber om et strakstiltak før jula.
– Vi mener at Stortinget bør vedta å gi alle sosialhjelpsmottakere 1000 kroner, pluss 1000 kroner per barn, i nysalderingen av statsbudsjettet for 2023 som vedtas kort tid før jul, sier Rødt-politikeren.