Hadia Tajik åpner opp om tøff tid

Hadia Tajik åpnet opp om den vanskelige perioden hun har gått gjennom.
Foto: Arbeiderpartiet
Mediestorm og offentlig kritikk står hun støtt i. Det var redselen for at hun aldri skulle bli mamma som drev Hadia Tajik ned i kjelleren.

– Jeg hadde jobbet så hardt for å få dette barnet, vi hadde hatt gjentatte prøverørsforsøk, sier stortingsrepresentant og Ap-politiker Hadia Tajik (40) til Klikk.no. 

Hadia Tajik har vi sett i utallige TV-debatter, stortingsmøter og mediestormer – tydelig, tøff og tilsynelatende uanfektet. Hun er gift med Kristian Skard (51), og sammen har de et datter på tre år.

Nå har Tajik åpnet opp om den tøffe perioden hun har gått gjennom før hun ble mor, og etter.

Kvinnesykdommene

Veien fra å oppdage at hun hadde kvinnesykdommene endometriose og adenomyose i begynnelsen av 30-årene, til endelig å bli mamma, har vært krevende for Tajik.

– Det tok meg lang tid å ta diagnosen seriøst, for man hører så mye, at kvinners syklus er så forskjellig, og alt er normalt. Men det var ingen som sa at  mye smerte faktisk ikke er normalt, så jeg tok meg bare sammen.

Da Tajik endelig gikk til legen, hadde smertene økt til et slikt nivå at hun måtte være veldig bevisst på hvor jeg var i syklusen og planlegge ut fra det.

Både endometriose og adenomyose kan medføre store smerter, kraftige menstruasjonsblødninger og vanskeligheter med å bli gravid. Tajik visste at det måtte bli prøverørsbehandling om hun og Kristian skulle prøve å få barn.

Da det ene forsøket etter det andre mislyktes, medførte det ikke bare en bunnløs sorg, men også en eksistensiell krise.

To blå streker

I et av forsøkene hadde paret tre nedfryste embryoer. Tajik hadde vært gjennom forberedende hormonbehandling, og dagen for innsettelsen, ringte de fra sykehuset og sa at ingen av eggene tålte opptiningen.

– Jeg hadde spilt av i hodet mitt at det kanskje ville være ett eller to embryoer som ikke ville klare det, men at ingen av de tre ville overleve, hadde jeg ikke forestilt meg. Går det an å ha så mye uflaks, liksom? Det husker jeg som skikkelig mørkt. Da gikk jeg ordentlig ned i kjelleren, og jeg måtte på alvor ta innover meg at dette kanskje aldri ville gå, sier hun til Klikk.

Hadia og mannen Kristian, ble enige om at de på et eller annet tidspunkt måtte slutte å prøve. Belastningen ble for stor, også sosialt sett. Det var slitsomt å ikke kunne fortelle omverdenen hva de sto i.

– Så tok jeg en graviditetstest, og to blå streker lyste mot meg. Jeg kunne nesten ikke begripe det. Jeg skyndte meg ut på kjøkkenet og viste det til Kristian. Jeg var glad, men også litt redd. Nå kom alle de andre bekymringene – hvordan kom dette til å gå?

Maks uflaks

Stortingsrepresentanten har ikke hatt en lett graviditet. Hun hadde mange små blodpropper i begge lungene, og var redd og bekymret. Resten av svangerskapet måtte hun selv sette sprøyter med blodfortynnende medisin i magen.

– Jeg hadde maks uflaks. Sannsynligheten for å få blodpropp i lungene som gravid, er 0,05 prosent, sier hun og ler oppgitt.

Da terminen nærmet seg, var keisersnitt alternativet. Datteren deres var feil vei, og hadde navlestrengen surret tre ganger rundt halsen.

Takknemlig for sluttresultatet

Etter at datteren Sofia nettopp hadde kommet til verden, hadde såret etter det planlagte keisersnittet sprukket opp.

– Jeg hadde så vidt kommet innenfor døra da jeg kjente at den sprengte følelsen i magen plutselig ga seg. Åh, det var godt, tenkte jeg, men da jeg så ned, var det blod overalt – virkelig bokstavelig talt. Heldigvis var Kristian, mannen min, på besøk akkurat da, sånn at jeg kunne rope på ham og be ham hente hjelp, sier hun.

Hun var ordentlig redd, og visste ikke hva som skulle skje videre. Etter såret hadde blitt sydd igjen og de kunne endelig dra hjem fra sykehuset, ble ekteskapet beroliget.

– Jeg er bare så takknemlig for sluttresultatet – at alle forsøkene til slutt førte til et barn!