- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Antall asylsøkere til Europa har i høst ligget på nivå med flyktningkrisa i 2015, skriver EUs asylbyrå i sin siste rapport.
Fortsatt er det syriske flyktninger som topper statistikken, etterfulgt av asylsøkere fra Tyrkia.
Redd Barna frykter at den nye asyl- og migrasjonspakten, som EU-landene ble enige om 20. desember, vil gjøre det enda vanskeligere å være barn på flukt.
– En av fire av dem som har kommet til Europa over Middelhavet er barn, sier Monica Sydgård, leder for Redd Barna i Norge, til Klassekampen.
– Kastet bort mulighet
Avtalen legger opp til en hurtigprosedyre der asylsøkere som har liten sjanse for å bli innvilget oppholdstillatelse, skal holdes innesperret i leire ved EUs yttergrense fram til de kan returneres.
– EU hadde en historisk mulighet til å ivareta barnets beste og retten til å søke asyl. Den skuslet de bort, sier Monica Sydgård og legger til:
– De har ikke hatt som mål å beskytte barna, men å stenge grensene.
Er bekymret for bruken av internering
Asyl- og migrasjonspakta er ventet å godkjennes formelt i 2024 og gjennomføres i løpet av 2025.
Sylo Taraku i tenketanken Agenda ser at avtalen har svakheter. I likhet med Redd Barna ser han utfordringene mer bruk av internering bringer med seg.
– Målet er at alt skal være effektivt, men asylprosedyrene ved yttergrensene vil likevel kunne ta lang tid, spesielt ved store ankomster. Det er alltid krevende å samle mange mennesker på et sted og holde dem lenge der, sier han til Klassekampen.