- Norsk krematoriekapasitet sprengt - 04.11.2024
- SSB: Familieinnvandringen til Norge er nå større enn før pandemien - 04.11.2024
- Raymond Johansen kritisk til flyktningkutt - 01.11.2024
Den 30 år gamle kvinnen ble funnet drept i en bil 2. januar. Etter drapet er det kommet fram at hun flere ganger hadde bedt politiet om voldsalarm og omvendt voldsalarm, men hun fikk det aldri.
I en pressemelding opplyser Spesialenheten for politisaker at de starter undersøkelser på bakgrunn av opplysninger som har fremkommet i mediene.
– Gjennom mediene er det kjent at gjerningspersonen hadde besøksforbud overfor avdøde, og at dette skal ha blitt brutt gjentatte ganger, heter det.
Skal verne liv
Spesialenheten varsler at de vil ta kontakt med Oslo politidistrikt som er ansvarlig for saken som omhandler besøksforbud, for å innhente relevant informasjon og dokumenter. Det vil også bli innhentet dokumenter fra Innlandet politidistrikt som etterforsker drapssaken.
Spesialenheten varsler at de vil komme tilbake til om det skal iverksettes etterforsking i saken.
– Staten har konvensjonsforpliktelser til å verne liv. Våre innledende undersøkelser skal gi grunnlag for en vurdering av om det er rimelig grunn til å tro at disse forpliktelsene kan være brutt, ved at politiets beskyttelsestiltak forut for drapet ikke var tilstrekkelig på en måte som innebærer straffansvar, skriver Spesialenheten.
Et varslet drap
Kvinnens familie har rettet skarp kritikk mot politiet og har kalt saken «et varslet drap». Ifølge en fengslingskjennelse fra august 2023 hadde den nå drapssiktede mannen (32) brutt besøksforbudet overfor Varatharajan sju ganger siden april samme år.
Rahavy Varatharajan ble skutt og drept i en bil. Den antatte gjerningsmannen, en 32 år gammel mann, ble funnet svært alvorlig skadd i samme bil. 32-åringen døde senere av skadene.
Mehl prøver å framskynde innføringen av lovendringen om omvendt voldsalarm
Justisminister Emilie Enger Mehl sier regjeringen prøver å framskynde innføringen av lovendringen om omvendt voldsalarm til før påske.
Av NTB
Det sa justisministeren på Debatten tirsdag kveld, ifølge NRK.
Lovendringen, som ble vedtatt av Stortinget før jul, skal egentlig først tre i kraft 1. juli i år. Den skal blant annet la påtalemyndigheten selv ilegge omvendt voldsalarm uten å gå via retten.
Mehl sa til NTB mandag kveld at hun mener omvendt voldsalarm ikke blir brukt ofte nok. Hittil i år har politiet startet etterforskning av fem drapssaker med seks ofre.
– For mange opplever vold fra noen som står dem nær. Dette er et samfunnsproblem og en viktig kamp for regjeringen, sa Mehl.
Omvendt voldsalarm ble innført i 2013. I dag er det kun domstolen som kan innvilge omvendt voldsalarm, og kun når noen er dømt for vold. Siden innføringen har omvendt voldsalarm kun blitt innvilget i 105 av 232 saker, ifølge NRK.
Mehl har sagt til NTB at omvendt voldsalarm i for liten utstrekning pådømmes i dag.
– Det betyr at byrden legges på offeret og ikke voldsutøver. Regjeringen ønsker å skjerme de som blir utsatt for vold og fremmet derfor en lovendring for stortinget. Denne ble vedtatt før jul. Nå jobber Justisdepartementet for at lovendringen skal tre i kraft, raskt.
En omvendt voldsalarm er i praksis en fotlenke med et innprogrammert kart over et område en domfelt forbys å oppsøke.