- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
I Danmark har koranbrenning blitt forbudt ved lov, og her hjemme ivrer ledende politikere i Sentrum for et liknende lovforbud.
Her hjemme har organisasjonen SIAN stått bak flere koranbrenningsaksjoner, blant annet utenfor moskéer og innvandrertette bydeler som Stovner.
Sentrums bystyrerepresentant, Geir Lippestad, spurte byrådslederen før jul:
– I den konteksten koranbrenningen finner sted i byen vår er disse hataksjonene, utført av
høyreekstreme aktører, direkte rettet mot muslimer i strid med straffelovens paragraf
185 om hatefulle ytringer. Men for å få stoppet disse aksjonene må Politiet prioritere
både å etterforske og følge opp disse aksjonene.
– Vil byrådet ta initiativ til å ta opp SIAN og andre høyreekstreme aktørers koranbrenning
og hataksjoner mot muslimer i Politirådet, slik at hatefulle ytringer og handlinger mot
muslimer faktisk blir etterforsket av Politiet?
Forsvarer arrangementene
I et tidligere intervju i Utrop, hvor både Lippestad og Bondevik utfordret byrådet om SIANs koranbrenning, svarte SIAN-leder Lars Thorsen med å forsvare koranbrenningene.
Han fastholdt at å brenne koranen ikke kan sees som en “hataksjon”
– Vi fremsetter beviselig ikke hatefulle ytringer. De fleste koranbrenninger foretas dessuten som enkeltstående pop-up markeringer, uten taler. Bondevik bruker stigmatiserende begreper fordi han selv har dårlige argumenter, og burde vært forsiktig med å anklage andre for hat. Vi trakasserer ingen, men jeg utelukker ikke at folk med lav krenkelsesterskel kan finne det ubehagelig å bli konfrontert med fakta.
Vil ta avstand fra hatytringer
I et tilsvar til Lippestad, som Utrop også har fått tilsendt, skriver byrådsleder Erik Lae Solberg at han tar avstand fra og reagerer mot hatefulle ytringer som rammer muslimer i Oslo.
– SIANs arrangementer og brenning av Koranen, er blitt tatt opp i Politirådet, både av Oslo
kommune og Oslo Politidistrikt. Både kommunen og politiet oppfordrer til at hatkriminalitet anmeldes.
Lae Solberg viser til at det er politiet som har myndighet til å tillate eller forby arrangementer i offentlige byrom med formål å ytre meninger. Videre viser han til handlingsplanen «Ord betyr noe», som har en en rekke tiltak som skal motvirke og forebygge mot hatefulle ytringer og holdninger.
– I handlingsplanen er det også en redegjørelse om kommunens myndighet til å forby
arrangementer. Kommunen kan ikke stille krav om ikke-diskriminerende praksis til
arrangementer som gjør bruk av offentlige byrom, og hvor arrangementets formål er å ytre seg, som i demonstrasjoner og politiske markeringer. Det er politiet som har denne myndigheten.
Siterer justisministeren
Lae Solberg har også sitert justisminister Emilie Enger Mehls vurdering:
– Koranbrenning kan i noen tilfeller anses som hatkriminalitet – dette avhenger av konteksten. Høyesterett har trukket et skille mellom religionskritikk på den ene siden, og ytringer som angriper enkeltpersoner eller trosgrupper på den andre siden. Straffeloven § 185 om hatefulle ytringer rammer den som truer eller forhåner noen eller fremmer hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av nærmere angitte særtrekk, herunder religion. Ved brenning av Koranen beror det på sammenhengen dette skjer i, om handlingen skal forstås som kritikk av islam eller en ulovlig hatefull ytring.
Kan stanse, men ikke nekte SIAN å ha møter
Lae Solberg skriver også at kommunen ikke har lovlig grunnlag for å si nei til arrangementer i Oslo regi av SIAN som gjør bruk av offentlige byrom.
– Kommunen vil imidlertid ta opp med politiet at vi både som lokal myndighet og som grunneier mener det er uheldig å tillate arrangementer som innebærer brenning av Koranen utenfor en moské. Det gjelder særlig når det planlegges i forbindelse med
fredagsbønn og andre religiøse høytider.
Sikkerhetssituasjonen ved slike arrangementer vurderes også:
– Oslo Politidistrikt har ved flere anledninger stanset SIAN-arrangementer, hvor brenning av Koranen har vært en del av budskapet. I disse tilfellene har politiet vist til at sikkerheten ikke har kunnet bli ivaretatt på en tilfredsstillende måte. Hver gang SIAN brenner Koranen oppstår det konfrontasjoner og demonstrasjonen som er fare for individer og grupper, spesielt når dette foregår i boligområder, som på Furuset, Mortensrud og Tøyen.
Hatt forebyggende møter
SIANs arrangementer har vært tema i en rekke møter i Politirådet i 2022 og 2023.
– Politirådet i Oslo har som formål å utveksle informasjon, etablere felles problemforståelse, og få kunnskap som er av betydning for de prioriteringer og beslutninger som foretas innenfor den enkelte sektor. I samarbeidet mellom kommunen og politiet har det vært særlig viktig å forebygge konsekvensene av SIANs arrangementer – i dialog med trossamfunn og ansatte i bydeler og skoler som jobber med ungdom. Muslimsk Dialognettverk tar en proaktiv rolle ved blant annet å oppfordre til å ignorere hatefulle provokasjoner mot muslimer, og at SIAN skal stå alene med sitt budskap.
– Verdidokumentet «Oslo – en by for alle», som bystyret sluttet seg til i sak 435/23 av 13. desember 2023, stadfester Oslo kommune at vi som bor i Oslo har et felles ansvar for å gjøre Oslo til en trygg og åpen by,