- Fritidsklubb på Holmlia får julegave fra Oslo-byrådet - 23.12.2024
- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
– Formålet med etterforskningen er å få avklart om politiet har brutt sin beskyttelsesplikt overfor kvinnen gjennom utilstrekkelig anvendelse av sikringstiltak forut for drapet, på en måte som innebærer straffansvar, skriver Spesialenheten i en pressemelding.
30 år gamle Rahavy Varatharajan ble funnet skutt og drept i en bil utenfor Elverum 1. januar. Kvinnens tidligere kjæreste, en 32 år gammel mann, ble funnet skadd i samme bil. Han døde senere av skadene, men er siktet for drapet.
Avhør
I etterkant ble det kjent at mannen hadde hatt besøksforbud overfor kvinnen, noe som skal ha vært brutt flere ganger. Drapsofferet hadde gjentatte ganger bedt politiet om voldsalarm og omvendt voldsalarm uten at hun fikk det.
– Spesialenheten må avhøre en rekke personer som har arbeidet med saksforholdet i politiet. Dette vil nødvendigvis ta noe tid, men saken vil ha høy prioritet, skriver Spesialenheten om etterforskningen.
Tok selvkritikk
Spørsmålet Spesialenheten nå skal ta stilling til, er om Oslo politidistrikt har brutt statens plikt til å beskytte liv, noe som har sitt opphav Grunnloven og i menneskerettighetene, og som er lovfestet i politiloven.
Oslo politidistrikt har tatt selvkritikk og erkjent at de ikke ga Varatharajan den beskyttelsen hun burde hatt.
– Vi må erkjenne at vi kunne gjort ting annerledes i denne saken når vi ser hvor tragisk utfallet ble. Vi lyktes ikke med å beskytte henne, uttalte påtaleleder Beate Brinch Sand til VG i forrige uke.
Forsker: Regler om omvendt voldsalarm tolkes for strengt
På ti år er omvendt voldsalarm blitt innvilget bare 105 ganger. Loven er tolket strengere enn det som var intensjonen, mener forsker Jane Dullum.
I 2020 publiserte hun en forskningsrapport om omvendt voldsalarm og hvorfor det sjelden ble brukt, skriver Klassekampen.
Dullums funn viser at terskelen for å ilegge omvendt voldsalarm er høyere enn det som var lovgivers intensjon med ordningen. Politiet og påtalemyndigheten har tolket loven for strengt.
– Man tenkte seg at ordningen særlig kunne være aktuell dersom tiltalte tidligere hadde brutt et besøks- eller kontaktforbud. Det foreslås dermed ikke en spesielt høy terskel for bruk av ordningen, skriver hun i rapporten.
Dullum sier omvendt voldsalarm er svært effektivt.
– Så vidt jeg vet, har det aldri skjedd at en voldsutøver bevisst har prøvd å bryte forbudssonen. Det tyder på at det er ganske effektivt. Det kan også ha en avskrekkende effekt, sier Dullum.
I helgen sa riksadvokat Jørn Maurud til Aftenposten at terskelen for omvendt voldsalarm er for høy, og at flere burde få slik alarm. Han mente domstolene hadde lagt for stor vekt på belastningen ved å få en omvendt voldsalarm.