- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Ifølge en pressemelding fra Bufdir tar barnevernstjenesten og politiet kontakt for veiledning i flest saker.
I løpet av fjoråret har Kompetanseteamet gitt råd og veiledning, eller bistått på andre måter i 1137 saker, noe som er en økning på 28 prosent fra 2022.
– Økningen i antall saker handler om at tilbudet har blitt mer kjent. I tillegg opplever Kompetanseteamet at hjelpeapparatet og tjenestene har fått mer kompetanse i å avdekke saker, og dermed vurdere om de har et veiledningsbehov, sier Tove Bruusgaard, fungerende divisjonsdirektør i Bufdir.
Forebyggingsfokus
En viktig målsetning for Kompetanseteamets arbeid er at æresrelatert vold, negativ sosial kontroll og ufrivillig opphold i utlandet forebygges og avdekkes, og at utsatte får god hjelp.
– Kompetanseteamets tall på saker sier ikke noe om omfanget av personer som utsettes for tvangsekteskap, æresrelatert vold, negativ sosial kontroll eller kjønnslemlestelse i Norge. Tallene forteller hvor mange saker teamet har jobbet med i løpet av året, sier Tove Bruusgaard.
Flest saker omhandler kvinner og jenter
Årets tall viser blant annet at:
71 prosent av sakene gjaldt jenter/kvinner, 25 % gjaldt gutter/menn og i 4 % av sakene var kjønn ukjent for kompetanseteamet.
52 prosent av sakene gjaldt personer under 18 år, resterende gjaldt personer over 18 år. Dette er en endring fra tidligere år.
38 prosent av sakene gjaldt trusler og vold. Det er en nedgang på 3 prosent sammenlignet med 2022.
24 prosent av sakene (268 saker) gjaldt bekymring for en person som befant seg i utlandet når Kompetanseteamet ble kontaktet. Av disse var 173 barn.
18 prosent gjaldt ufrivillig opphold i utlandet, en økning på 5 prosent sammenlignet med 2022.
11 prosent av sakene gjaldt frykt for tvangsekteskap, en økning på én prosent sammenlignet med 2022
To prosent av sakene gjaldt gjennomført tvangsekteskap, en økning på én prosent sammenlignet med 2022.
Barnevernstjenesten tar oftest kontakt
I 2023 tok barnevernstjenesten kontakt for veiledning i 203 saker, det er 67 flere saker enn i fjor.
– Økningen i saker fra barnevernstjenesten betyr også flere saker som gjelder barn og unge under 18 år. Det er bra med en betydelig økning her fordi det kan bety at flere utsatte får god hjelp, men vi tror fortsatt at det kan være grunnlag for enda flere henvendelser fra ansatte i barnevernet.
Komplekse saker om æresrelatert vold
Saker som omhandler æresrelatert vold og negativ sosial kontroll er ofte komplekse. Det kan være flere utøver av volden og det er viktig å ha gode vurderinger knyttet til sikkerhet. Enkelte av sakene kan utvikle seg til å bli svært alvorlige, og æresdrap kan være den ytterste konsekvensen.
– Personer som utsettes for tvangsekteskap og æresrelatert vold ønsker ofte å være lojale overfor familien sin til tross for volden. Noen er også redde for at det å be om hjelp kan føre til at de mister kontakten med familien sin for godt. Det er viktig at hjelpeapparatet forstår dette dilemmaet, slik at de utsatte møter forståelse og relevant støtte når de søker hjelp, avslutter Tove Bruusgaard.
Kompetanseteamet slipper årsrapporten for 2023 i mars.