Dette er en økning på 46 personer i den sistnevnte kategorien sammenlignet med tallene for 2022. Da gjennomførte politiet 2695 uttransporteringer, skriver politiet i en pressemelding.
Årsstatistikken for uttransporteringer i 2023
– Det er positivt at politiet har klart å uttransportere flere i fjor enn i 2022 av dem som var tidligere asylsøkere i Norge med endelig avslag, sier sjef Arne Jørgen Olafsen ved Politiets utlendingsenhet.
Han påpeker at bak flere av returene ligger det et krevende ID-arbeid, dels fordi mange velger å ikke samarbeide med politiet om ID-avklaring, og dels fordi flere oppholder seg på ukjent adresse.
— Økt uttransport av personer uten lovlig opphold bidrar til å forebygge samfunnssikkerheten, forklarer Olafsen.
Dobling av Dublin-returer
I fjor ble det gjennomført retur av 664 personer innenfor sakskategorien Dublin/trygt tredjeland* (se forklaring nedenfor), som er en sterk økning fra 366 personer i 2022.
— Antall returer innenfor denne sakskategorien har nesten doblet seg i løpet av ett år. Dette skyldes hovedsakelig uttransport av ukrainere med oppholdstillatelse i andre europeiske land. Ukrainere som ble uttransportert i løpet av 2023 utgjør omtrent en tredjedel av alle uttransporter i denne sakskategorien dette året, forklarer Olafsen.
Ifølge ham gjorde økningen seg synlig allerede fra høsten 2022 og fortsatte gjennom fjoråret.
Retur av straffede
Politiet tvangsreturnerte i fjor 641 personer ilagt én eller flere straffereaksjoner mot 640 i 2022. Dette utgjør 28 prosent av alle returer i 2023 mot 24 prosent i 2022.
— Retur av utlendinger ilagt straffereaksjon er et effektivt kriminalitetsforebyggende tiltak, og har hatt høy prioritet i 2023, sier Olafsen.
Han påpeker at politiet er opptatt av å sikre at utlendinger innsatt i norske fengsler blir uttransportert ved endt soning, dersom det foreligger et returvedtak og identiteten er avklart.