Offentlig sektor utpekes som mangfoldstaper

– Norge har ikke råd til å sløse bort høykompetent arbeidskraft. Det gjør vi når dyktige mennesker diskrimineres, sier Nina Riibe, adm. direktør i Econa.
Foto: Econa
Ny undersøkelse viser dobbelt så mange ikke-vestlige i toppledelsen i privat sektor som i offentlig. – Viser at mangfold er lønnsomt, sier adm. direktør Nina Riibe i Econa.

Kun to prosent av toppledelsen i offentlig sektor består av mennesker som identifiserer seg som ikke-vestlige. I privat næringsliv er tilsvarende andel fire prosent, viser en rapport som Oslo Economics har utarbeidet for Econa, arbeidstakerorganisasjonen for masterutdannede økonomer.

– Vi vet fra før at det er sammenheng mellom mangfold og økt lønnsomhet. Nå ser vi at privat sektor, som er drevet av lønnsomhet, har mer etnisk og kulturelt mangfold i toppledelsen enn offentlig sektor, som er mindre konkurransedrevet, sier adm. direktør Nina Riibe i Econa.

Styrke for arbeidsplassen

Rapporten er basert på svar fra Econas egne medlemmer. Respondentene har selv definert om de identifiserer seg som vestlige eller ikke-vestlige.

Fem av seks Econa-medlemmer oppgir at etnisk og kulturelt mangfold er en styrke for norske arbeidsplasser.

Verktøykasse til ansettelsesprosessen

Samtidig viser rapporten at nesten halvparten av alle arbeidstakere med ikke-vestlig bakgrunn opplever barrierer i forbindelse med jobbsøking, mens én av fire har opplevd diskriminering på arbeidsplassen.

– Vi ønsker at alle våre høyt utdannede medlemmer skal ha like muligheter til å gjøre karriere. Samtidig er det mange Econa-medlemmer som selv er med på å ta beslutninger i ansettelsesprosesser. Vi ønsker å bidra til bevisstgjøring om diskriminering, og i tillegg bidra med verktøy for å unngå diskriminering, både bevisst og ubevisst diskriminering, sier Riibe.

Rapport: Etnisk og kulturelt mangfold blant økonomer