- Fritidsklubb på Holmlia får julegave fra Oslo-byrådet - 23.12.2024
- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
– Når det gjelder å bekjempe narkotikahandel, er samarbeid viktig, slår statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i Justisdepartementet fast overfor NTB.
Statssekretæren var mandag i Brussel for å delta på EUs justisministermøte. Det skulle blant annet handle om Schengen, som Norge er en del av, og grensekontroll.
Høyt på dagsordenen står også intensivert samarbeid for å bekjempe narkosmugling.
– Det handler om alt fra deling av informasjon og tettere politisamarbeid. Jeg er glad for at det belgiske formannskapet har løftet narkotikahandel høyt, sier Aasen.
– Må diskutere løsninger
Han viser blant annet til den nye havnealliansen i EU, som belgiske myndigheter har tatt initiativet til. Alliansen ble etablert i slutten av februar.
– Har Norge noe spesielt dere vil legge på bordet her?
– Det å diskutere løsninger, hvordan vi kan jobbe enda bedre fremover, blir viktig. For Norge er internasjonalt samarbeid om kriminalitetsbekjempelse svært viktig. Vi har avtale med Europol, som er et viktig organ i denne sammenhengen, sier Aasen.
EU har også inngått et samarbeid med latinamerikanske land for – om mulig – å stanse forsendelsene av særlig kokain til Europa.
Menneskesmugling
På møtet skal også et såkalt Schengen-barometer presenteres. Den viser blant annet grad av menneskesmugling på EUs yttergrenser.
Ifølge en EU-diplomat er menneskesmugling big business med en omsetning på 4–6 milliarder euro i året. Ni av ti illegale immigranter har betalt en menneskesmugler, ifølge Europol og Interpol.
Nå ligger et forslag om å kriminalisere alle former for deltakelse i menneskesmugling på bordet, ifølge diplomaten.
– Dette med grensekontroll, kontroll på Schengens yttergrenser, blir bare viktigere og viktigere. Jeg opplever at det er økt bevissthet rundt det i alle europeiske land, sier Aasen.
Schengen-avtalen på bordet
På møtet inviteres i tillegg alle Schengen-landene til å reflektere rundt avtalen, som neste år runder 40 år. En mulig revisjon av avtalen kan komme senere, opplyser en høytstående EU-diplomat til NTB.
Hva Norge eventuelt vil gå inn for av endringer, er for tidlig å si, mener Aasen. Samtidig er han opptatt av at systemet er så effektivt som mulig.
– Dette med irregulær migrasjon er jo en stor utfordring. Det må man sørge for å ta tak i for å kunne håndtere på en god måte, sier han.