- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
– Vi ser at det er store forskjeller mellom ulike idretter når det gjelder eksponering og synlighet, og de minste kan ha utfordringer med å gjennomføre større mesterskap alene. Vi vil bevare det idrettsmangfoldet vi har i Norge og derfor har vi opprettet en prøveordning for å gi en håndsrekning til idretter som trenger litt drahjelp, sier kulturminister Trine Skei Grande til NTB.
UWW, det internasjonale bryteforbundet, har tildelt Norge VM i bryting i 2021, hvor 1000 deltakere fra mer enn 100 nasjoner vil delta i mesterskapet.
Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, er glad for at Oslo skal arrangere VM i bryting.
– Norge har flere utøvere og forbilder i verdensklasse som Stig-Andre Berge fra Oslo Bryteklubb og Grace Bullen, sier hun til NTB.
Inkluderende idrett
Bryteklubbene i Oslo jobber veldig bra med rekruttering og representerer noe av det beste og mest inkluderende ved idretten i byen vår, sier byråd Rina Mariann Hansen, og legger til:
– Oslo skal være en god by for både idrett og arrangementer og jeg tror VM i Oslo vil bli en fantastisk begivenhet for publikum, sier hun til NTB.
Målet med VM-arrangementet er å bruke det som et virkemiddel i å skape oppmerksomhet rundt brytesporten, og å utvikle idretten gjennom idrettslig utvikling og økt rekruttering. Det legges i tillegg vekt på å bruke arrangementet som et virkemiddel i en satsing på økt innsats i integreringen av flyktninger med bakgrunn fra land og kulturer hvor brytesporten tradisjonelt står sterkt.
Vil gi gode ringvirkninger
VM vil gå over ni dager, og skal etter planen arrangeres på nye Jordal Amfi i Oslo i oktober 2021. Det er forventet 40 000 tilskuere og 225 timer TV-sending vil generere rundt 170 millioner TV-seere, noe som gjør dette til ett av de største idrettsarrangementene som er arrangert i Norge siden OL på Lillehammer.
– Et bryte-VM i Norge vil få store positive ringvirkninger for rekrutteringsarbeid, klubbutvikling, integreringsarbeid og synlighet for idretten vår. Vi tror også at et VM på hjemmebane vil styrke den sportslige satsningen og ikke minst arbeidet med nåværende og fremtidige samarbeidspartnere. Vi gleder oss til å bruke VM som en katalysator i dette arbeidet de neste to og et halvt årene, sier generalsekretær Morten Sandnæs i Norges Bryteforbund i en pressemelding.
Bryting er en verdensidrett med organisert aktivitet i de fleste land i verden. I tillegg kommer en rekke tradisjonelle brytestiler, som er i ferd med å bli organisert innenfor UWW.
Spesielt er bryting en meget utbredt idrett i sørøst Europa, Tyrkia, Iran, Irak, Syria og India. Bryting er derfor en idrett svært mange av flyktningene som har kommet til Norge den senere tid kjenner godt. Et VM i Oslo kan spille en viktig rolle i integreringsarbeidet.