- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
– Oslo skal være en raus og inkluderende by, der alle føler seg velkomne og sett, sa ordfører Anne Lindboe, til NRK, før seremonien.
Iftar er kveldsmåltidet som inntas etter solnedgang, når fasten brytes, hver dag under Ramadan. I Oslo er fastebruddet satt til ca. 18.30 på kvelden, ved solnedgang i hovedstaden.
Seremonien ble holdt på Bankettsalen og arrangert i samarbeid med Muslimsk dialognettverk (MDN), hvor 80 gjester var invitert til å overvære den historiske begivenheten.
Etter talene fra ordfører Lindboe og styreleder i MDN, Senaid Kobilica, holdt man et kunstnerisk innslag. Fastebruddet var på tradisjonelt vis med dadler og frukt, før gjestene fikk servert en gryterett.
Historisk inkludering
Kobilica anerkjente i sin tale markeringen som et historisk og inkluderende tiltak i Oslo.
– I en krevende tid med mange utfordringer, har ordførerens initiativ til å arrangere den første Ramadan-iftaren i Rådhuset tydelig markert en vei mot større generøsitet og inkludering.
– I vår tro, og etter profetens fortelling, må fred være med ham, har de som faster to gleder: den første gleden oppstår når de bryter fasten, og den andre gleden er møtet med vår skaper. Derfor er det av stor betydning og anerkjennelse å tilrettelegge for bryting av fasten, noe akkurat ordføreren gjør nå. Hjertelig takk for vertskap og varme.
Viktig med respekt for ulikheter
For Kobilica er det svært viktig å anerkjenne mangfoldet, og han var klar på at respekt for ulikheter aldri har vært mer kritisk.
– Ordfører Lindboe, med din innsats har du ikke bare anerkjent, men også feiret det som er dyrebart for våre muslimske borgere – Ramadan og fasten. Dette er ikke bare en religiøs praksis, men også en tid for refleksjon og helbredelse som støtter oss både mentalt og fysisk, samt tålmodighet – en perfekt anledning til å rense både hjertet og sjelen.
– La oss alle ta med oss budskapet fra denne iftaren – et budskap om raushet, samhold, og respekt for våre mangfoldige tradisjoner og trosretninger. Gjennom slike handlinger gir vi et sterkere og mer inkluderende samfunn, som holder oss sammen i gode og vanskelige tider.