- Utviklingsministeren: – Rekordmange på flukt trenger hjelp - 19.12.2024
- Frp og Ap uenige om svenske gjengkriminelle - 19.12.2024
- Salimi pensjonerer seg etter 35 år – fortsetter som aktivist - 19.12.2024
– Strengt, men jeg tar det til etterretning, sier Amundsen om avgjørelsen til NRK.
Vedtaket betyr at Amundsen, som representerer Troms på Stortinget, ikke vil kunne være delegat til landsmøtet, være medlem av landsstyret, medlem av årsmøter i fylkes- og lokallag, samt observatør i Troms Frp fylkesstyre ut året.
Han får heller ikke lov til å delta på møter, kurs og konferanser i partiets regi fram til 31. januar nese år.
– Dette er samlet en streng reaksjon, sier leder Anni Skogman i Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg.
Kan renomineres
Vedtaket trenger imidlertid ikke bety at Amundsen ikke kan få en ny runde på Stortinget etter valget høsten 2025.
– Dersom Troms Frp legger sitt årsmøte før 31.1.25, kan Per-Willy Amundsen ikke renomineres til Stortinget fra dem. Dersom de legger det etter 31.1.25, så kan de nominere han, assisterende generalsekretær Helge Fossum i Frp til Dagbladet.
Leder i Troms Frp, Eivind Stene, sier til avisen at de pleier å ha årsmøter i februar eller mars.
Dermed vil trolig sanksjonene mot Amundsen ha opphørt når listen til neste stortingsvalg skal vedtas.
Stene ser fram til å jobbe videre med Amundsen på tross av at han akkurat nå er fratatt «partirettigheter».
– Vi må alle nå se fremover. Troms Fremskrittsparti er sikker på at Per-Willy Amundsen også i fremtiden vil gjøre en god jobb på Stortinget, og for landsdelen vår, sier han.
Amundsen utelukker ikke at han vil stille igjen.
– Jeg vil snakke med mine velgere i Troms, sier han til NRK.
Ble politianmeldt
Bakgrunnen for sanksjonene er Facebook-innlegg Amundsen skrev 7. og 8. mars og påfølgende kommentarer i kommentarfeltet. Der kom det flere uttalelser om arabere, islam og kvinner.
Amundsen sa 10. mars fra seg vervet som leder i justiskomiteen etter de omstridte kommentarene.
Uken etter ble det kjent at politiet åpnet etterforskning etter å ha fått inn flere anmeldelser mot Amundsen fra personer som mente uttalelsene var rasistiske.
Politiadvokat Caroline Gunvaldsen Lieungh i Oslo politidistrikt opplyste tirsdag til NTB at saken fremdeles var under etterforskning og at Amundsen fortsatt ikke ønsket å forklare seg til politiet.
Whisky
I det ene innlegget hadde han et utfall mot «radikale kvinnemennesker som ikke vet opp eller ned på en penis». Amundsen forklarte utfallet med at han hadde drukket mye whisky.
– Det er ikke noe jeg ville skrevet i dag. Det hører ikke hjemme på en Facebook-side til en politiker. Det er et språk som ikke er greit, sa eksstatsråden til Dagbladet.
Amundsen havnet også i en opphetet Israel-debatt, der han kom med harde utfall mot islam og arabere.
«Med Norge og Israel mot arabere som dreper mennesker, slik dere har for vane å gjøre. Så dra et annet sted med din moral. Det er som regel dere som dreper oss. Og islam har en hel gjeng med psykopater som dreper», skrev Amundsen blant annet, en kommentar som senere ble slettet.
– Man må ha sett hele debatten for å forstå konteksten. Den var full av antisemittiske innlegg, direkte jødehat. I tillegg kom det flere sterke personangrep mot meg. Jeg ble blant annet kalt «undermenneske», «nazist» og «broren til ABB», sa Amundsen dagen etter.
Alvorlig
– Vi ser svært alvorlig på saken der Per-Willy Amundsen deltok i diskusjon på Facebook på en svært uheldig måte. Det ble fremsatt uttalelser som er fullstendig uakseptable, sier leder Anni Skogman i Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg.
I organisasjonsutvalgets behandling av saken har Amundsen selv hatt mulighet til å uttale seg. Det er en rett han har benyttet seg av, opplyser partiet.
– Vi oppfatter at Amundsen har forstått at dette ikke skulle ha skjedd, og lovet at det ikke vil skje igjen. Det har vært en del av vår vurdering når vi har fattet vårt vedtak og vurdert om han skal kunne velges til verv i Fremskrittspartiet i fremtiden, forklarer Skogman.
53 år gamle Amundsen fra Harstad i Troms har ved utgangen av denne valgperioden vært innvalgt på Stortinget i 16 år. Han var statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fra 2013 til 2016 og justisminister i Erna Solbergs regjering fra desember 2016 til januar 2018.
(©NTB)