- Ut på tur, aldri sur – og senk blodsukkeret samtidig - 21.11.2024
- Gratis trening og kostholdskurs for diabetikere - 20.11.2024
- Spørreundersøkelse om folkehelse i november - 05.11.2024
Snart er det 17. mai. Barn i barnetog har fått nye klær og vifter med norske flagg. Voksne i finklær har møtt opp for å se på. Alle er glade. Og spiser is. Eller har kjøpt seg brus, vaffel med syltetøy og kaker med eller uten kremfyll. På tivoli selges sukkerspinn, kjærlighet på pinne og annet godteri. Noen steder, som på Tøyen i Oslo, selges samosa og jalebi.
Å feire 17. mai uten at blodsukkeret stiger til værs, er mulig. Ragnhild Gjevre, klinisk ernæringsfysiolog og organisasjonsrådgiver i Diabetesforbundet, har noen råd for å få til nettopp det.
– Du bør starte dagen med å spise en ordentlig frokost, så kan du unne deg dessert og gode greier etterpå, anbefaler Gjevre.
Hun forteller at blodsukkeret stiger saktere når man har spist et sunt måltid før man spiser noe med sukker. Blodsukkeret blir heller ikke så høyt når du har spist noe sunt først.
17. mai én gang i året
Det er klart at det er mange søte fristelser på 17. mai. Som på Tøyen i Oslo. Her driver Tahir Sheikh butikken Yadgaar Sweets sammen med familien. De selger tradisjonelt pakistansk godteri som jalebi, mesu, amrati, kajoor og annen halwa. Og byens beste samosa, i følge lojal kunde. 17. mai-toget fra Tøyen skole går rett forbi, og Sheikh forteller at mange stikker innom butikken i Tøyengata for å kjøpe søtsaker, samosa og pekora på nasjonaldagen.
Sheikh kjenner til diabetes og forteller at noen av godteritypene i Yadgaar Sweets inneholder mindre sukker enn andre, men han er usikker på om kundene tenker på det når det er fest. Folk er folk, og vil gjerne ha sine favoritter på 17. mai og andre festdager. Det er allikevel mulig å begrense seg litt.
– Det er lov å spise litt sukker når man har diabetes, men det går an å dele og spise halve av biten, sier Tahir Sheikh.
Ragnhild Gjevre i Diabetesforbundet er enig.
– Det er ikke slik at man ikke kan spise karbohydrater når man har diabetes, men det er viktig å ha et bevisst forhold til hva som kan få blodsukkeret til å stige, sier hun.
Gjevre tenker at det ikke er så skadelig å spise søt festmat en gang i blant. 17. mai er tross alt bare én gang i året. Hun har allikevel noen tips til hvordan 17. mai kan bli litt mer diabetesvennlig.
Et bedre valg
Det er tradisjon at barn får lov til spise så mye is de vil på 17. mai. Is er også noe de voksne pleier å spise på nasjonaldagen. Gjevre anbefaler personer med diabetes å spise fløte-is fremfor saftis.
– Saftis har mer karbohydrater enn fløte-is. Selv om fløte-is har mer fett, er det et bedre valg med tanke på blodsukkeret, forteller hun. Og kanskje skal du ikke velge den største isen.
Tenk også på hva du drikker. Sukker i drikke fører til svært rask stigning av blodsukkeret.
–Drikk lettbrus, hold deg unna jus og hvis du drikker alkohol, bør du velge tørr vin, er råd ernæringsfysiologen gir.
Bake selv?
Utrop fikk smake på pakora hos Yadgaar Sweets. Pakora inneholder blant annet kikertmel, et mel som er laget av kikerter. Annet bakverk, som samosa og vafler, pleier å inneholde hvetemel, og mye bakst har også sukker. Hvitt mel og sukker sammen, får blodsukkeret til å stige veldig. Det kan du enkelt gjør noe med hvis du baker selv.
– I de fleste bakverk kan du bytte ut minst 50% av fint mel med grovt mel, og i stedet for sukker kan du bruke søtningsmidler, sier Gjevre. Du kan også servere frukt og bær til.
På Diabetesforbundets nettsider finnes det oppskrifter på diabetesvennlige kaker, for eksempel oppskrift på diabetesvennlig sukkerbrød.
Bli med barna i 17. mai-toget
Noe mange kanskje ikke tenker på, er hvor viktig det er å bevege seg. –Det er fint med fysisk aktivitet for å regulere blodsukkeret. De som har type 2 diabetes, er det spesielt bra for. Mosjon senker blodsukkeret. Den effekten varer i mange timer, sier Gjevre.
Så kanskje skal du bli med barna i 17. mai toget i år, eller passe på å gå mye når du er ute og feirer 17. mai? Da kan det være at du tåler isen og samosaen litt bedre.
OPPSKRIFTER PÅ DIABETESVENNLIGE KAKER OG VAFLER
Kilde: www.diabetes.no Bløtkake med friske bær TRE OPPSKRIFTER PÅ DIABETESVENNLIG IS Hjemmelaget is med lite sukker |
DIN DIABETES – DITT LIV
Diabetesforbundet forteller at ingen diabetes er lik. |
HA EN GOD 17. MAI!