Mener flerkulturelle føler seg ekskludert av media

FRYKTER EKSKLUDERING :Sumeet Singh Patpatia tror flerkulturlele kan oppleve det som smertefullt å ikke bli inkludert i mediene.
– Mange opplever at deres livserfaringer ikke blir gjenspeilet i mediene,

Sumeet Singh Patpatia er Global Head of Diversity, Inclusion & Belonging hos Schibsted, deler sin oppfatning om at det er en styrke når mediebedrifter forstår både hva og hvordan man tenker om mangfold. Dette handler blant annet om å anerkjenne det verbale og ikke-verbale språket i møte med ulike mennesker.

– Det handler om nysgjerrighet og hvordan du uttrykker den. Stillende du ledende spørsmål som begrenser samtalen, eller åpner du opp med mer utforskende spørsmål? reflekterer han.

Han tror ikke nødvendigvis at det skyldes mangel på interesse, men heller en manglende bevissthet.

– Vi tror kanskje at vi er åpne og forståelsesfulle, men det handler om å gå dypere. Selv om jeg er nordmann, født og oppvokst her, så har jeg likevel mine egne kulturelle lag. Det handler om å kunne aktivere nysgjerrigheten for å utforske disse lagene, eller å guide samtalen mot et mer åpent og inkluderende nivå, forklarer han.

Smertefullt

Han påpeker at mange flerkulturelle føler seg ekskludert av media, noe som kan være smertefullt.

– Mange opplever at deres livserfaringer ikke blir gjenspeilet i mediene, påpeker Patpatia.

Mange opplever at deres livserfaringer ikke blir gjenspeilet i medien

– Tenk for eksempel på de komplekse situasjonene i Gaza, Palestina og Israel. Disse konfliktene blir ofte tydelige, også i sosiale medier.

Få som meg

Under Nordiske Mediedager i Bergen tidligere i mai delte Sumeet Singh Patpatia om sin oppvekst på beste vestkant i Oslo, hvor han følte seg annerledes.

– På barneskolen min i Holmekollen var det få som så ut som meg. Av tre med annen hudfarge på Grindbakken barneskole var jeg en av dem, minnes han, og refererer til en tekst av Karpe.

Han reflekterte over hvordan han balanserte mellom det norske og det indiske i sin oppvekst.

– I den tilværelsen følte jeg meg veldig annerledes, veldig brun, veldig indisk. Hjemme så vi indiske TV-programmer, diskuterte indiske saker og så på Bollywood-filmer sammen, deler han.

– Ikke så veldig brun

Han nevner også hvordan hans selvoppfatning endret seg da han møtte sin kone, som vokste opp på Grønland i Oslo.

– Min kone kommenterte at jeg ikke var så veldig brun og indisk som jeg følte meg. De på Grønland så meg faktisk som en typisk vestkantgutt, ler han og deler en humoristisk tilnærming til sin kulturelle identitet.

Patpatia oppfordrer norske journalister til å være mer utforskende.

– Ledere som uttrykker nysgjerrighet, har en unik evne til å fremme potensialet blant sine ansatte. Og hva handler denne nysgjerrigheten om? Jo, det handler om å stille store, åpne spørsmål som inviterer til refleksjon og dypere samtaler, avslutter han.