- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Umar har laget landets mest kjente bunad inspirert av flere kulturer, Hallingdal og Sudan. Nå forteller Embla Bunader om en økning i bestillinger på festdrakter inspirert av andre land og kulturer.
– Som kunstverk, så har jeg laget den med veldig mye hensyn og respekt til begge partene som er involvert, sier han til NRK.
Umars bunad vant Scheibler-prisen i 2018 og turnerer nå landet rundt på museer i regi av Nasjonalmuseet. Første gangen han bar den, var på statsborgerseremonien sin i 2018.
Valget falt på Hallingdal, fordi det var der han var på bunadskurs og lærte seg å lage bunader.
– Jeg følte meg veldig velkommen og veldig godt tatt imot av de jeg møtte der. Og av de gamle damene som lærte meg å brodere. De viste oss alle de fine tradisjonene de har.
Flerkulturelle festdrakter
Hos Embla Bunader bryter det meste med forventningene fra «bunadspolitiet». Spesialistforretningen, som har fem butikker i Norge, fått en økning i bestillinger der kundene ønsker å bruke stoffer og mønstre fra andre land.
– Vi ser en stor økning i folk som vil kombinere festdrakter herfra og bruke elementer fra sin egen kultur, sier butikkleder Sophie Madeleine Kolstø til NRK.
– Vi har sett mye fra afrikanske land. De har jo veldig mange fine stoffer derfra, med mye mønster og spreke farger. Og så har vi også sett en del fra Asia.
Størst økning i Oslo
Etterspørselen etter «flerkulturelle festdrakter» har vært størst i Emblas butikker på Storo Storsenter og på Sandvika Storsenter.
– Oslo er jo en flerkulturell by, sier Kolstø.