- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
I Oslo var det flere hundre som samlet seg på Jernbanetorget for å minnes de flere hundretusener som ble ofre for folkemordet i mai 2009, da flere tiårs krig på Sri Lanka ble avsluttet med et brutalt folkemord på tamilene på Mullivaykkal.
Som del av markleringen var det også en bildeutstilling og kulturarrangement.
– Vi markerte dagen med dans, dikt, sang og en utstilling med plakater fra Diaspora Tamil Archives og Tamil Insight. Så hadde vi kart som viste området hvor folkemordet skjedde, og et oppsett med piggtråd som henviste til hvordan folk ble innestengt i de såkalte “No-fire zones”.
Flere markeringer blant tamilere
– Hvordan har dagen vært markert av tamilere i andre land?
– Folk har lagt ned blomster til minne om ofrene flere steder, og det har også vært demonstrasjoner, hvor slagordene har vært “Anerkjenn Tamil Eelam”, “Fritt Tamil Ealam” og “Ansvarliggjør krigsforbryterne”.
Sri Lanka har restriksjoner på hvordan dagen kunne markeres av landets tamilere. Slagord, flagg og symboler som anses innenfor ytringsfriheten i Norge er forbudt som “separatisme og politisk propaganda” av de srilankiske myndighetene.
– Likevel ser vi at det er flere og flere som markerer, til tross for stadige lovinnstramninger. Vi har fått høre at flere tusener har møtt opp på markeringer. Noen steder gikk det bedre enn andre, hvor det kom politi, og brøt opp markeringene.
Symbolsk risvann
For tamilene på Sri Lanka har ris-vann en spesiell betydning. “Kanji”, litt ris i vann og en klype salt er det som mange overlevde de siste krigsdagene og folkemordet på, og som deles ut blant folk.
– Kanji har også blitt utdelt blant folk som et symbol på folkemordet. Men også risutdeling har blitt forbudt flere steder. Staten vil jo ikke at folk skal minnes folkemordet. Her i utlandet har vi i det minste anledning til å komme med et politisk budskap under vår markering, noe som tamiler på Sri Lanka ikke har lov til.
– Hvor viktig er det å vedlikeholde disse minnene overfor de yngste generasjonene som vokser opp i Norge?
– For oss er det en viktig del av vår historie, og at vi bringer videre. 18. mai er en viktig dag for oss som en nasjon. Så ser vi jo også at dette er ikke noe nytt fenomen, spesielt når vi tenker på det som skjer i Gaza. Her kan vi knytte vår historie til noe som skjer i et annet sted i verden.
Fakta om utstillingen