Ny utstilling om klimaendringer som fører til urfolksmigrasjon

4. juni vil ordfører Anne Lindboe åpne en utstilling presentert av Regnskogfondet. Kamatxi Ikpeng er en av åtte kommunikatører bak utstillingen.

Utstillingen skal åpnes på Kronprinsesse Märthas plass ved Rådhushagen i Oslo. Utstillingen er en samling bilder tatt av åtte unge voksne kommunikatører fra lokalsamfunn og tradisjonelle skogsamfunn fra følgende regioner i Xingu: urfolksterritoriene Kayapò, Wawi, Menkragnoti, Paquiçamba og Cachoeira Seca.

Kommunikatørene tilhører Xingu+ nettverket, en allianse av urfolks- og skogfolksorganisasjoner som jobber med å bevare natur og menneskerettigheter i Xingu, Brasil.

Ordfører Anne Lindboe åpner utstillingen.

Klimaendringer oppleves på nært hold

Urfolkrepresentant Kamatxi Ikpeng tilhører urfolket Ikpeng og bor i Pavuru, som ligger i urfolksområdet Xingu i Brasils regnskog. I lokalsamfunnet er fiske, jakt, planting, innhøsting og reiser i kano en del av hverdagen. Han opplever klimaendringene på nært hold.

– Unge mennesker har lagt merke til at klimaet er annerledes, og at det har ført til negative endringer i levemåten til befolkningen i Xingu, forteller han i en pressemelding.

I Brasil fører presset på urbefolkningens naturområder, særlig fra næringslivsprodusenter som skogutvinning, til fraflytting og migrasjon, spesielt til storbyerne, ifølge AP. Her havner folk med urbefolkningsbakgrunn i fattigdom.

Urfolk som organiserer seg politisk

Xingu er det første urfolksområde som ble godkjent i Brasil. Urfolk- og skogfolksgruppene som holder til her, har en lang og sterk historie med mobilisering for bevaring av skogen og urfolks tradisjonelle levesett.

Ikpeng produserer videoer for å fortelle historiene til Xingu-folket og å varsle om trusler mot territoriet sitt.

– Jeg viser folk forholdet vi har til regnskogen i Amazonas og kulturen vår. Kommunikasjonen har åpnet opp måter for meg å bidra til løsninger på problemer i territoriet mitt, sier han