Vil sikre gode arbeidsvilkår for utenlandske arbeidere i grøntnæringen

I sommersesongen kommer mange fra utlandet for å jobbe i norsk landbruk. Arbeidstilsynet skal også holde tilsyn.
Foto: Pixaby
Utenlandske arbeidstakere er på plass for å jobbe med bær, grønnsaker og frukt i landbruket. Også i år kommer Arbeidstilsynet til å føre tilsyn

– Resultatene fra tilsynene i fjor viste at bøndene som hyrer inn bærplukkere, har tatt et viktig ansvar og gjør mye bra. Men selv om vi avdekket fågrove brudd, er det en grunn til at vi fortsatt har denne satsingen, sier fungerende direktør Ronny Jørgenvåg i en pressemelding fra Arbeidstilsynet.

Han minner om at utenlandske sesongarbeidere er en sårbar og utsatt gruppe:

– Derfor har vi i år særlig fokus på å sikre at arbeiderne får allmenngjort lønn, har forsvarlig arbeidstid, skriftlige arbeidsavtaler og ordnede boforhold.

– Flere blir utnyttet

I et innlegg i Nationen i fjor sommer skrev Olav Aanestad Godiksen, seniorinspektør i Arbeidstilsynet:

– Utnyttelse av arbeidstakere er en utfordring alle virksomheter må være oppmerksomme på, enten det gjelder egne arbeidstakere eller arbeidstakere som leies inn via et mellomledd. Mange har ordnede arbeidsforhold, men vi har også avdekket at arbeidstakere blir utnyttet. Arbeidsgiver skal redusere risikoen for uønskede hendelser – også utnyttelse.

Lønnstyveri og såkalt “rekrutteringsavgift” er lovbrudd som blir oppdaget.

– Betalingene gjøres ofte utenfor Norge, og vi har av arbeidstakere fått opplyst beløp som varierer fra noen få hundre til mange tusen kroner. Arbeidsgiver er ikke nødvendigvis klar over at sesongarbeidere betaler en avgift for å jobbe for virksomheten.

Vil sjekke skriftlige kontrakter

SSB-tall fra 2023 viste at i andre kvartal i 2022 var det i overkant av 92.000 utenlandske pendlere som arbeidet i Norge, noe som utgjør en liten andel av antall sysselsatte totalt, i overkant av tre prosent. Utenlandske pendlere økte fra i underkant av 80 000 i 4. kvartal 2016 til 95 000 i tilsvarende kvartal i 2019.

Under årets tilsyn med landbruksnæringen, vil Arbeidstilsynet særlig kontrollere at det er inngått skriftlig arbeidsavtale med de ansatte. Nye krav til arbeidsavtale skal inngås fra 1. juli.

I tillegg vil tilsynet se til at krav til allmenngjort lønn etterleves og at lønn utbetales til arbeidstakers konto, at kravene til allmenngjort lønn etterleves  og at innkvartering skal være forsvarlig.

Tolk under tilsyn

I år er tilsynsperioden fra mars til desember, med særlig innsats i tidsperioden juni til ut september.

– En viktig del av tilsynene er veiledning, med tolk der det er behov for det.  Utenlandske arbeidstakere har ofte ikke kjennskap til rettigheter og plikter eller kan språket, og derfor har Arbeidstilsynet også med brosjyrer på ulike språk som skal deles ut til arbeidstakerne.