– Skeive i Gaza har ikke råd til å tenke på Pride

Salams leder Begrad Reza vil ha ekstra fokus på palestinernes situasjon under Pride.
Foto: Shahram Kiani
Salam og flere andre tilknyttede aktører skal ha egen Palestina-program under Pride. – Skeive rammes på en helt annen måte av krigen, sier generalsekretær Begard Reza.

Pride i år er et ekstremt viktig i år og den skeive bevegelsen har et stort politisk ansvar, ifølge henne.

– Vi samarbeider igjen med Palestinakomiteen, men den her gangen åpner vi opp for alle organisasjoner til å tilslutte seg oss. Vi skal sette et eksempel på hvordan Pride som rettighetsbevegelse skal se ut. Det er en stor bredde i de som har tilsluttet seg, alt fra antirasistiske organisasjoner, kunstkollektiv, fredsbevgelsen, tenketank, partier på venstresiden og feminister.

Ifølge Reza er Pride-programmet med fokus på palestinsk rettighets- og frihetskamp noe som ville funnet sted uansett om det var krig eller ikke i Gaza.

– Hos oss i Salam har skeive i Palestina vært en prioritet helt siden vi ble stiftet. Vi har hatt fokus på Palestina hvert eneste år, og kommer å ha det til vi ser et fritt Palestina. Vi kommer aldri til å gi opp.

Viktig å ha en ekstra satsing

I oktober 2023 brøt krigen i Gaza ut, og derfor er det viktig med ekstra satsing denne gangen, ifølge Reza.

– Vi skal ha våre hender rene på at vi har gjort en innsats. Når krigen brøt ut var å arrangere en demonstrasjon for “Queers for Palestine” det første vi gjorde. Vi er også med i ulike internasjonale nettverk som støtter skeiv palestinsk kamp, og har en søsterorganisasjon i Palestina som heter Al-Qaws. Vi skal bruke Pride-markeringene i år til støttemarkeringer og innsamlingsaksjoner. Vi skal også ha støttekonsert på Salt, politiske samtaler og Palestina-telt på Pride Park, hvor vi skal holde miniaksjoner.

Fra lite til massiv engasjement

Reza er kritisk til hvordan lhbt-aktører i Norge har agert i kjølvannet av krigsutbruddet i Gaza og den pågående krigføringen.

– Jeg husker at når Ukraina ble invadert i 2022 var det stor mobilisering i den skeive bevegelsen, noe som jo er veldig fint, jeg dro selv dit bare noen uker når krigen startet for å jobbe frivillig. Men det gjør vondt når den samme refleksen ikke finnes for andre krigsrammede mennesker, som f. eks. palestinere.

– Støre skal høre

Nå vil Salam endre på ting, og generalsekretæren sier dette vil bli den største seksjonen i paraden.

– Vi kommer å marsjere under slagord som “No Pride in Genocide”. Vi har regnet ut at det vil komme mellom 3-5000 på Pride-paraden. Vi skal gjøre oss gjeldende og komme med et klart budskap til statsminister Støre, som selv igjen sikkert kommer å gå først i paraden.

I steden for at Salam og andre har sin egen “blokk”, skal alle sammen gå forent, sier hun.

 – I samarbeid med Palestinakomitéen og flere andre tilsluttede skal vi gjøre paraden til en markering for palestinerne, og sette et eksempel på hvordan Pride skal se ut. SV, Rødt, Antirasistisk Senter, Minotenk og flere andre er også tilsluttet.

Når skeivhet blir propaganda

Også internasjonale gjester er invitert, blant annet en arabisk jøde og krigsmotstander som skal holde foredrag om det som kalles “Israels rosavasking”.

 – Kort forklart er dette hvordan skeiv kamp brukes av Israel som propagandaverktøy i kampen mot palestinerne. Hen skal forklare på dybden hvordan Israel som okkupasjonsstat opererer.

Ifølge Reza blir skeive i Palestina bevisst usynliggjort av staten Israel og naivt av den vestlige skeive bevegelsen.

– Dette kommer vi aldri gå med på.

Inviterer aktivister

 Flere skeive palestinske aktivister skal også til Norge for å fortelle om skeiv politisk kamp.

– De skal snakke om politikk, fremtid, kamp og håp. Vi er ekstremt stolte over våre palestinske gjester og jeg håper at mange kommer på eventene. Det er på tide å lytte på skeive palestinere.

– Ser du for deg et Palestina som kan være en egen stat, hvor det er lov å være skeiv? Hvor man kan ha Pride-parade i Gaza by?

 – En parade er ikke viktig, og hvem gidder å ha det som mål under et pågåene folkemord? En Pride-parade er ikke det ultimate beviset å føre en frihetskamp på. For palestinske skeive handler kampen om å overleve og leve i frihet med fulle rettigheter. Å redusere og kreve at deres kamp skal handle om en parade i Gaza By er rasistisk og en lat forenkling av kampen. Hva skeive i Gaza vil gjøre er helt opp til dem, ikke oss i Vesten.

– Kommersielle aktører har overatt Pride-bevegelsen

Så får vi ikke glemme hvordan Pride brukes i Norge og Vesten, sier hun.

– Det handler om kamp og rettigheter, men har også blitt tatt over av kommersielle aktører som bruker våre kropper til å lage profitt. Pride er en paradoks her. Bedrifter betaler rundt 50.000 kr for å delta på paraden, hvilket er småpenger i deres PR-budsjett, samtidig som de investerer i apartheid, okkupasjon og våpen. DNB, som er hovedsponsor i Oslo Pride AS har fem selskaper som gjør akkurat dette. Hva er det for solidaritet disse bedriftene står for? Hvite homofile i Norge? Er det der det tar stopp?

Rollemodeller for den skeive kampen

For henne er ikke Oslo Pride, med festfokus og sponsorer som DNB, en rollemodell.

– Vi vil ta tilbake Pride og der er Al-Qaws et stort forbilde. De jobber på grasrotnivå, politisk og sosialt og de gir seg ikke før de har fulle rettigheter, som palestinere og skeive. De er så prinsipielle og her har den norske skeive organisasjonene masse å lære.

– Skeive havner i administrativ fengsel i Israel uten lov og dom. De blir drept og fordrevet vekk fra sine hjem. Hva skal vi med Gaza Pride når Gaza brenner?