To av tre innvandrere sier de har opplevd diskriminering

IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn, forklarer at det er variasjoner innad i innvandrerbefolkningen når det kommer til opplevelser med integrering og diskriminering.
Foto: Stephen Gerard Simmersholm
En ny rapport fra IMDi har kartlagt innvandreres opplevelser med integrering. To av tre oppgir at de har opplevd diskriminering i løpet av livet.

I rapporten «Hverdagsliv og integrering: Deltakelse, tilhørighet og diskriminering blant personer med innvandrerbakgrunn i Norge», utarbeidet av Fafo på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, har 9500 personer med innvandrerbakgrunn blitt spurt om sine opplevelser med integrering og diskriminering.

IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn forteller at mange opplever å være ganske godt integrert og akseptert, men at det samtidig er variasjoner innad i innvandrerbefolkningen.

– Innvandrere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika og deres norskfødte barn opplever i mye mindre grad at de er akseptert på lik linje med andre i samfunnet. Muslimer opplever større barrierer på vei til integrering i hverdagen, de rapporterer oftere om diskriminering, negative hendelser, og alvorlige hendelser som hatytringer, trusler og vold, opplyser Rieber-Mohn i en pressemelding.

Lavere tillit til andre mennesker

I undersøkelsen oppgir to av tre at de har opplevd diskriminering i løpet av livet. Diskrimineringen oppleves på ulike samfunnsarenaer, som arbeidslivet, på boligmarkedet, i utdanningssystemet, som kunder eller på offentlige steder.

I tillegg viser rapporten at de med innvandrerbakgrunn har lavere tillit til andre mennesker enn de i kontrollutvalget, med henholdsvis 57 mot 69 prosent. Samtidig har de en relativt høy tillit til institusjoner.

Forskjeller mellom innvandrere og deres norskfødte barn

Rapporten har også kartlagt identitet og tilhørighet. 14 prosent av respondentene i utvalget med innvandrerbakgrunn svarer at de ser på seg selv som helt norske, og 42 prosent ser på seg selv som ganske norske. Det er også tydelige forskjeller mellom innvandrere og deres norskfødte barn, ifølge rapporten.

– Alt i alt ser det ut som at norskfødte med innvandrerforeldre opplever at de er mer integrerte i norsk samfunnsliv, men samtidig også mer frustrerte over en del av de barrierene som fortsatt møter dem. De rapporterer om mer diskriminering sammenlignet med innvandrere og de opplever diskrimineringen som mer opprørende, opplyser IMDi.

(©NTB)