Høyre vil straffe foreldre som står bak ufrivillige utenlandsopphold

– Vi kan ikke la være å stå tydelig på barn og unges side, mener Mari Holm Lønseth i Høyre.
Foto: Abhijit Alka Anil
Foreldre som har flyktet fra land som de senere sender ungene til på ufrivillige opphold, bør kunne utvises fra Norge, mener Mari Holm Lønseth i Høyre.

– Nå er det på høy tid at vi knuser et kontrollregime som for mange unge lever under, sier Mari Holm Lønseth, som er integreringspolitisk talsperson for Høyre til NRK.

Bakgrunnen for forslaget er NRKs reportasjer tidligere i år. NRK avdekket at norsk-somaliske barn og unge fortsatt sendes til ufrivillige opphold i utlandet, ofte på såkalte koranskoler. I 2023 prøvde den norske ambassaden i Kenya å hjelpe 99 personer, som ambassaden mente var ufrivillig etterlatt i utlandet.

Sterk juridisk virkemiddel

Sahfana Ali Mubarak, spesialutsending for integrering ved den norske ambassaden i Kenya, fortalte om grov vold på såkalte koranskoler.

– Barna forteller at de blir utsatt for grov vold. Dette er fengselslignende tilstander. De blir lenket fast og pisket med ledninger. Disse beskrivelsene har jeg fått høre av barn og unge, fortalte Ali Mubarak.

Høyres forslag er inspirert av Danmark, hvor foreldre straffes for å sende barna på det som i Danmark kalles gjenoppdragelsesreiser.

– Jeg vil foreslå at det blir straffbart for foreldre å sende barn til utlandet mot deres vilje, hvor de blir utsatt for vold og overgrep. En konsekvens av det er også at disse foreldrene kan miste oppholdstillatelse og bli utvist fra Norge, sier Lønseth.