Avlyser Pride-feiring etter samtaler med skeive minoritetsorganisasjoner

Lykkeligere tider: Oslo Diplomatic Pride ble startet opp av Canadas tidligere ambassadør Artur Wilczynski i 2015. Nå blir feiringen avlyst grunnet krigen mellom Israel og Hamas.
Foto: Claudio Castello
Canadas ambassade har siden 2015 avholdt mangfoldig Pride-feiring. Nå setter krigen i Gaza en stopper for den årlige hagefesten.

Skeiv Verden, Skeiv ungdom og FRI er blant organisasjonene holdt flere møter med den canadiske ambassaden i Norge, som i årevis har arrangert Diplomatic Celebration of Pride.

Nå har de fått tilslag. Årets hagefest, som skulle holdes 20. juni, blir avlyst, ifølge Blikk.

Grunnen er Israels gjengjeldeseskrig i etterkant av terrorangrepet fra Hamas 07. oktober 2023. Flere titusener palestinere på Gazastripen har mistet livet, ifølge FN-tall, og flere land har anklaget Israel for folkemord i ICJ, FNs internasjonale domstol.

Salam satte i gang en boikottaksjon fordi Israels ambassade var inkludert i hagefesten. Sistnevnte har vært en av bidragsyterne til hagefesten.

Oslo Pride, Skeiv Verden, FRI Oslo og Viken, PKI, Skeiv Ungdom, Skeive funkiser og Garmeres varslet også at de ikke kom til å delta på årets hagefest på grunn av Israels deltakelse, skriver magasinet.

Glede over avlysning

Til Blikk sier Begard Reza, generalsekretær i Salam, at de er glade for at Canadas ambassade nå har avlyst.

Begard Reza, generalsekretær i Salam, sier hagefesten er avlyst siden Israel insisterte på å ikke ville trekke seg.
Foto : Tore Meek / NTB

– Det viser at Israel ikke lytter til den skeive bevegelsen når de ikke ville trekke seg fra hagefesten. Det er på grunn av Israel at hagefesten nå er avlyst, sier Reza i en kommentar til Blikk.

Overfor Utrop forklarer hun hvordan Israel, ifølge hennes syn, misbruker lhbt+-kampen for å fremme en egen agenda, såkalt “rosavasking”.

– Kort forklart er dette hvordan skeiv kamp brukes av Israel som propagandaverktøy i kampen mot palestinerne.

– Umulig å delta samme med israelere

Hanne Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden, sier til Blikk at hun forstår den vanskelige situasjonen ambassaden står i med hensyn til denne konflikten.

– Jeg forstår ambassadens intensjon om å bygge et nettverk, men de skjønte selv at dette ble feil. For Skeiv Verden var det helt umulig å delta så lenge Israels ambassade skulle delta. Der er vi på lik linje med de andre skeive organisasjonene. Jeg er glad de avlyser, sier Lyseth til Blikk.

– Splittende geopolitisk situasjon

Utrop har kontaktet Canadas ambassade i Norge for et tilsvar på saken.

Ambassadens PR-ansvarlige Bjørn Hernes forteller i en e-post at beslunting har vært vanskelig.

– Etter samtaler med LHBT+-organisasjoner i Norge, andre interessenter og partnere har vi tatt den vanskelige beslutningen å avlyse arrangementet.  Vi skjønte etter hvert at det å gjennomføre arrangementet som planlagt ville skape motsetninger i miljøet med utgangspunkt i den splittende geopolitiske situasjon vi nå lever i. Ambassaden både hørte fra, og har vært i kontakt med, representanter og medlemmer av de største LHBT+-organisasjonene i Norge samt noen mindre organisasjoner.

Feil å avlyse

Hagefesten har som mål å støtte opp under LHBT+-miljøet, ifølge ambassaden.

– Vi må derfor også være ekstra oppmerksomme på mangfoldet av stemmer i miljøet, både i Norge og på verdensbasis.

Utrop har også kontaktet tidligere ambassadør Artur Wilczynski, som i 2015 var initiativtaker til den første hagefesten.

Wilczynski, som selv er jødisk og åpen homofil, med polsk-jødisk familie som overlevde jødeutryddelsen under andre verdenskrig, viser forståelse for beslutningen.

Jeg synes avgjørelsen fra noen skeive organisasjoner om å boikotte på grunn av Israels tilstedeværelse er feil, og skadelig for lhbt-rettighetene. For meg er dette en trist avgjørelse, sier han til Utrop.