– Skeive innvandrere opplever en dobbeldiskriminering

Skeiv aktivist Benyamin Farnam sier seg enig i Bufdir-rapportens situasjonsbeskrivelse om skeive innvandrere.
Foto: deichman.no
Skeive innvandrere opplever en dobbelminoritetstilværelse, der de står overfor både homofobi og rasisme., mener skeiv aktivist.

Iranskfødte Benyamin Farnam måtte selv flykte fra opprinnelseslandet grunnet sin skeive identitet.

I likhet med flere andre skeive rettighetsforkjempere har han lest Bufdirs rapport om skeive innvandreres opplevelser av minoritetsstress.

– Skeive innvandrere ofte møter kryssende former for diskriminering. Deres erfaringer er formet ikke bare av seksuell orientering eller kjønnsidentitet, men også av faktorer som rase, etnisitet, religion og sosioøkonomisk status, sier han til Utrop.

– Klarer ikke å bli integrert

Farnam mener kryssningene forsterker frykten for å bli avvist.

– Visuelle, kulturelle og språklige forskjeller gjør generelt integreringen av skeive innvandrere i det norske samfunnet vanskelig. Utfordringen blir større når det norske integreringssystemet kun prøver å integrere dem, og ikke inkludere dem. For eksempel har det norske systemet ikke et passende program for å inkludere skeive innvandrere i arbeidsmarkedet, og dette kan føre til at de blir isolert fra samfunnet.

Trosser redsel under Pride

Også åpenheten flesteparten av skeive i Norge opplever, gjelder ofte ikke mange i denne gruppen.

–  Når jeg i et intervju spør en skeiv asylsøker om han er bekymret for om noe kan skje under Pride eller om han føler seg trygg nok, svarer han meg: “Det spiller ingen rolle hva som skjer. Jeg kommer. Om jeg overlever eller dør spiller ingen rolle.” Dette svaret viser dybden av fortvilelse hos en skeiv flyktning, og det er virkelig skremmende og trist.

Er mer utsatt for overgrep

I tillegg må man ikke glemme asylmottakene og de lange prosessene for å få oppholdstillatelse i Norge, sier Farnam.

– Ifølge rapporten fra “The Immigrant Learning Center” er skeive innvandrere 97 ganger mer utsatt for seksuelle overgrep i innvandringsmottak enn heterofile og ciskjønnede innvandrere.

Farnam sier seg enig i rapportens situasjonsbeskrivelse når det gjelder f. eks. opplevelser med helsevesenet.

– Mange skeive innvandrere møter hindringer som begrenset tilgang til helsetjenester, spesielt transpersoner, og en følelse av å ikke passe inn i verken sin etniske eller skeive identitet. Å navigere disse komplekse identitetene krever ekstra styrke og resilliens, og det er nødvendig med inkluderende tiltak og støtte fra både skeive-bevegelsen og bredere samfunnsstrukturer.