Verste etniske opptøyer på 13 år i Storbritannia

Politistasjoner, butikker og biler er blitt satt i brann under innvandrerfiendtlige sammenstøt i flere byer rundt om i Storbritannia.

Flere politifolk er skadet. Ifølge BBC var minst 147 personer pågrepet søndag kveld, et tall som ventes å stige.

Opptøyene kom i kjølvannet av knivdrapene i Southport, hvor tre barn ble drept og flere såret.

Siktede er en 17-årig mann født i Wales med rwandisk familiebakgrunn. I flere sosiale medier har man skrevet at siktede har muslimsk bakgrunn, og er ulovlig innvandrer, noe som førte til opptøyene.

Flere hundre arrestert

Høyreekstreme skal i de siste dagene ha blitt møtt med antirasistiske motdemonstrasjonar blant annet i Belfast, Leeds, Liverpool og Manchester. Flere hundre er blitt arrestert etter opptøyene.

I går støtte også venstreorienterte og muslimske borgerverngrupper med høyreradikale i Plymouth, og seks personer ble arrestert.

Flere høyrevridde samfunnsdebattanter anklager myndighetene for “todelt politihåndtering”, i lys av tidligere opptøyer i sommer, samt pro-palestinske markeringer som har vært avholdt siden i høst.  Her hevder man at politiet har vært mer slapphendt. Også “følelsen av utrygghet, som følge av en åpen innvandringspolitikk”, nevnes som en av årsakene til de voldelige opptøyene.

Fra regjeringens side avviser man slike anklager.

– Folk i dette landet har rett til å være trygge, og likevel har vi sett muslimske samfunn og moskeer bli angrepet, sa britenes statsminister Keir Starmer søndag.

Han har nå kalt inn til krisemøte for å roe gemyttene, skriver BBC.

I løpet av de kommende dagene planlegges nye protester, og på nett oppfordres folk til å ta med engelske flagg, og slagordet «nok er nok» går igjen.