- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
Flyktning-boomen fra Ukraina må møtes slik at man unngår press på lønnsnivå og organisasjonsgrad, er blant konklusjonene til lavlønnsutvalget, ifølge Dagbladet.
Utvalget la nylig fram sin rapport som blant annet viser at andelen som lever med lav lønn, økte fram mot 2015, men har vært stabil siden da.
Blant innvandrere er det imidlertid dobbelt så høy forekomst av lavlønn sammenlignet med resten av samfunnet.
– Innvandring kan øke lønnspresset nedover i bransjer med mange arbeidsinnvandrere, særlig i sektorer med lav organisasjonsgrad og liten tariffavtaledekning, sier leder av lavlønnsutvalget Linda Nøstbakken til Fagbladet.
Lavlønnsyrker og oftere uorganiserte
Innvandrere er overrepresentert i næringer med mye lavlønn som overnatting og servering, helse- og sosialtjenester og varehandel.
Hele 13 prosent av innvandrere jobber som renholdere og hjelpearbeidere, mot bare tre prosent av befolkningen ellers, viser 2021-tall. Dette er yrker med mye lavlønn.
Innvandrere jobber også mer deltid enn resten av befolkningen.
Innvandrere er i tillegg mindre organiserte enn resten av befolkningen, viser Fafo-tall.
– Utvalget mener at både partene og myndighetene bør arbeide for høy organisering og tariffavtaledekning blant innvandrere. Vi mener at fagbevegelsen bør jobbe for å rekruttere flere arbeidsinnvandrere i tillits- og lederverv, selv om vi vet at dette er ressurskrevende arbeid, sier Nøstbakken.