– Urimelig kritikk av Frp-vedtak

Frps Erlend Wiborg reagerer på SV-vararepresentant Haithan El-Noushs uttalelser om at flyktningvedtaket i Drammen hadde fremmedfrykt som utgangspunkt.
Foto: Fotokollasje
Leder i Akershus SV kom med sterke karakteristikker av Frps innvandringspolitiske vedtak tidligere i vinter i Drammen kommunestyre. Frp-politiker mener kritikken er useriøs og urimelig.

El-Noush kom med kritikken sin i et lengre intervju i Utrop i august.

Han nevnte vedtaket i Drammen kommunestyre som et eksempel på hvordan man ikke har kommet langt nok i Norge i kampen mot systematisk rasisme.

– Resonnementet bak vedtaket nørte opp under fremmedfrykt for å score politiske poeng. Frp gjorde jo heller ikke noen ting for integrering de årene de satt med regjeringsmakten. Har vi fått bedre eldreomsorg fordi man skulle begrense innvandringen? Og så er det underlig å snakke om integrering i Drammen, en av Norges mest mangfoldige byer, hvor folk forlengst burde være ferdig-integrerte.

Omstridt vedtak

Vedtaket El-Noush sikter til skapte overskrifter og kontrovers i vinter, da flertallet av kommunestyret i Drammen gikk inn for å bosette kun 125 nye ukrainske flyktninger.

– Kommunestyret mener vi i dagens situasjon med krig i våre nærområder, er forpliktet til å prioritere flyktninger fra Ukraina. På denne bakgrunn ber kommunestyret om at ukrainske flyktninger bosettes.

Flere politikere reagerte på vedtaket, blant annet arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna:

– Saken har tydeliggjort viktigheten av at vi ikke bør sette ulike grupper flyktninger opp mot hverandre, uttalte Brenna til NTB.

I april fastslo Statsforvalteren i Oslo og Viken at vedtaket var i strid med diskrimineringsforbudet i grunnloven.

– Vi mener at denne delen av vedtaket innebærer en direkte forskjellsbehandling basert på nasjonalitet, og at forskjellsbehandlingen ikke har et saklig formål, jf. likestillings- og diskrimineringsloven §§ 7 og 9.

– Hjelpes best i sine nærområder

Frps innvandrings- og integreringspolitisk talsperson, Erlend Wiborg, reagerer på tonen i argumentasjonen fra El-Noush.

– Det at SV og El-Noush mener det er fremmedfiendtlig at FrP ønsker å hjelpe ukrainere på flukt blir useriøst. FrP har alltid ment at flyktninger hjelpes best i sine nærområder da vi på den måten kan hjelpe langt flere. Jeg registrerer at El-Noush og SV er mer opptatt av å fremstå som «snille og hjertevarme» enn faktisk å hjelpe flest mulig mennesker på flukt, sier han til Utrop.

Utrop har kontaktet El-Noush for imøtegående kommentar, og han fastholder sitt syn:

– Mitt poeng er at strukturell rasisme lever i beste velgående, og vedtaket i Drammen som FrP stod bak er et eksempel.