Lærere ved Oslo katedralskole tildeles Fritt Ords Honnør

Lærere ved Katta i Oslo fotografert 16. august i forbindelse med at de skal få Fritt Ords Honnør.
Foto: Adrian Nielsen/Fritt Ord
Tildeles for å skape opplyst debatt om ubehagelige ytringers plass i undervisningen om rasisme.

37 lærere ved Oslo katedralskole blir tildelt Fritt Ords Honnør for kronikken «Vi blir anklaget for rasisme når vi underviser om rasisme», skriver Fritt Ord-stiftelsen i en pressemelding.

– Teksten har skapt debatt og tar opp viktige spørsmål som fortsatt vil bli, og bør bli  diskutert fremover. Tildelingen finner sted på første dag av det nye skoleåret.

Ifølge pressemeldingen gikk sammen om å ta til motmæle da de kritisert for å inkludere tekster i norsktimene der «n-ordet» ble brukt.

– Utgangspunktet for kronikken er påstander om at lærerne gjør elevene urett ved å innlemme tekster i undervisningen som beskriver rasisme og bruker belastende ord. I kronikken tar lærerne et klart standpunkt om at også tekster som er ubehagelige og vonde, har en selvsagt plass i skolen. Som de skriver: «Vi skal trene elevene i å forholde seg til en tidvis utålelig virkelighet og historie.»

Lærere henges ut på sosiale medier

– I dagens norske skole er det stadig en risiko for lærere å bli hengt ut gjennom filming i klasserommet – filmer som tas ut av kontekst og fremmes digitalt med vinklede budskap. Dette skaper en uholdbar arbeidssituasjon og er ødeleggende for læringsmiljøet, skriver Fritt Ord videre i begrunnelsen.

– Lærerne som i dag mottar Fritt Ords Honnør, opptrer som forbilder i dannelse i dobbel forstand. De gjør det gjennom å lese og analysere viktige tekster, også de som gjør vondt og tar opp krevende temaer som rasisme og hat, vold, sexisme og historiske overgrep. Dernest henvender de seg til offentligheten gjennom kronikken og gir oss innblikk i undervisningens dilemmaer. De viser tydelig hva de står for, sier styreleder i Stiftelsen Fritt Ord, Grete Brochmann.

– Stolt og glad

Utdanningsbyråd i Oslo, Julie Remen Midtgarden (H), gir sin støtte til lærerne.

– Jeg er stolt og glad for at lærerne så tydelig har tatt til motmæle mot kritikken. Alle lærere i osloskolen skal vite at jeg støtter dem i dette og de diskusjonene slik undervisning potensielt kan skape, sier hun til NTB.

Lektor ved Oslo Katedralskole, Kristin Ask, sier at skolens lærere ikke tar imot prisen bare som enkeltpersoner, men på vegne av lærerstanden.

– Her handler det om jobben vi gjør i klasserommet hver dag med å forberede våre elever til å bli aktive borgere i samfunnet.

FAKTA

Fritt Ords Honnør

Fritt Ords Honnør er en ytringsfrihetspris som gjerne tildeles i forbindelse med en aktuell sak. Honnør kan utdeles flere ganger i året.

Flere med flerkulturell bakgrunn har vunnet prisen, blant annet Leo Ajkic, som i 2017 delte prisen med “De skamløse jentene”, Loveleen Rihel Brenna og Walid al-Kubaisi i 2016, Fredens Ring i 2015, Raya Bielenberg og Louiza Louhibi i 2012, Kadra Yusuf i 2000 og Radio Immigranten i 1986.

Listen over tidligere vinnere av Fritt Ords Honnør