Global eksmuslim-konferanse i Oslo skal hylle Shabana

Sekulær aktivist Maryam Namazie er en britisk-iransk profilert eks-muslim. Hun er både arrangør og en av over 30 talere på Celebrating Dissent.
Foto: Council of Ex-Muslims of Britain
Som en hyllest til avdøde Shabana Rehman skal Oslo være vertsby for en internasjonal begivenhet som setter søkelys på frihet, sekularisme og retten til å utfordre religiøse dogmer.

Snart samles menneskerettighetsaktivister fra land som Iran, Bangladesh, Nigeria og Saudi-Arabia i Oslo, ifølge en pressemelding.

– Celebrating Dissent er verdens største treff for eks-muslimer og sekulære støttespillere. At Oslo i år er vertskap, reflekterer byens engasjement for universelle menneskerettigheter. Vi gleder oss til å samle og feire modige stemmer fra alle verdenshjørner, som risikerer alt for å forsvare retten til å motsi autoritære regimer og religiøs undertrykkelse, sier Morten Guldberg.

Morten Guldberg og Lovise Lindtner driver den sekulære tankesmien Dømmekraft, og har jobbet for at den internasjonale begivenheten i år vil finne sted i Oslo
Foto : Arnfinn Pettersen

Guldberg leder den sekulære tankesmien Dømmekraft, som sammen med Council of Ex-Muslims of Britain står bak Celebrating Dissent som finner sted den siste helgen i august. Sammen med Lovise Lindtner har han jobbet for at den internasjonale begivenheten i år vil finne sted i Oslo.

Hyllest til Shabana Rehman

Årets arrangement er spesielt dedikert til å hedre den avdøde komikeren og aktivisten
Shabana Rehman, en pioner for ytringsfrihet i Norge. Rehman var kjent for sin modige og
ofte kontroversielle bruk av humor for å utfordre religiøse og kulturelle tabuer, spesielt innen muslimske miljøer.

– Hun har inspirert mange og hennes innflytelse vil være sentral gjennom hele konferansen
med sesjoner som reflekterer hennes arbeid, arv og betydning, sier Guldberg.

Leder i Council of Ex-Muslims of Britain og medarrangør Maryam Namazie mener det er
stort behov for Rehmans kreative motstandsmetoder.

– I en verden der ekstremister, enten det er islamister, hvite nasjonalister, hindunasjonalister eller høyreekstreme jøder, normaliserer sin politikk basert på hat, vold og dehumanisering, er kreativt opprør et viktig verktøy for motstand, overlevelse og humanisering. Kvinners motstand og blasfemi er spesielt avgjørende for å bryte tabuer, utfordre rasisme, dogmer og fundamentalisme, sier hun.

Globale utfordringer og personlige historier

Shakeel Rehman, leder for Senter for Sekulær Integrering, og Rehmans bror, og Inna Shevchenko, ukrainsk aktivist og leder for protestgruppa FEMEN skal også tale.

Arrangørene byr på et bredt spekter av temaer, som kunst, identitetspolitikk og personlige
historier som belyser tøffe realiteter ved å forlate islam.

– Årets Celebrating Dissent er en sjelden mulighet til å delta i et globalt fellesskap i kampen mot religiøs fundamentalisme. Med vitenskap og kritisk tenkning som fundament vil vi ta opp noen av de mest presserende spørsmålene vi står overfor i vår tid, sier Guldberg.