Rasisme i arbeidslivet: – Unge er ekstra utsatt

Jurist i Egalia, Astrid Kristensen Haldorsen, sier det er lite forskning på rasisme.
Foto: egalia.org
– Rasisme er en helserisiko og skal behandles som all annen risiko, understreker jurist.

– Unge er ekstra utsatte, og for de som er i sin første sommerjobb kan det vera et sjokkartet møte med norsk arbeidsliv, sier daglig leder og jurist i Egalia, Astrid Kristensen Haldorsen til framtida.no.

I sommer fortalte bioingeniørstudent Nawisa Falahzadeh (20) til framtida.no at hun hadde blitt utsatt for rasisme i sommerjobben.

Bioingeniørstudent Nawisa Falahzadeh ble utsatt for rasisme i sommerjobben.
Foto : Privat

Falahzadeh må stadig svare på spørsmål om hvor hun kommer fra, og ble kalt for «billig arbeidskraft fra Asia» av en pasient hun skulle registrere i poliklinikken.

– Hva skal jeg si? Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det, men profesjonalitet er viktig, så jeg fullførte.

Lite forsking

Haldorsen forklarer at det er vanskelig å si hvor omfattande problemet er med rasisme i norsk arbeidsliv.

– Vi har skuffende lite forsking på temaet, men der det har vært undersøkt vet vi at rasisme er ganske utbredt.

– Rasisme er en helserisiko og skal behandles som all annen risiko. Arbeidsgiver plikter å undersøke hvor det er risiko og sette inn tiltak. Det kan være i forkant, f. eks, kan man være  to personer på en pasient. Arbeidsplassen skal ha tiltak som skal alle ansatte skal kjenne til. Rasisme skal tas på alvor i ledelsen, forklarer Haldorsen.

– Arbeidsgivers ansvar å ha et trygt jobbmiljø

Sindre Hornnes, ungdomsrådgiver i LO, understreker at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at de ansatte har det godt på jobb, og ikke opplever rasisme eller mobbing.

– Hvis en opplever noe slikt, og ikke vil gå til arbeidsgiver alene, kan en gå til tillitsvalgte på arbeidsplassen. Tillitsvalgt kan bli med i møte med sjefen, eller ta ting opp på vegne av ansatte på systemnivå.