Venezuelanske innvandrere bekymret for valgfusk i opprinnelseslandet

Venezuelanere i Norge er bekymret for det man kaller valgfusk og undertrykkelse fra myndighetenes side.
Foto: Radio Latin-Amerika
Valget i Venezuela 31. juli endte med seier for den sittende regjeringen. Venezuelanere i eksil krever omtelling, og nylig var det markering i Oslo.

Tusenvis av venezuelanere har demonstrert over hele landet mot president Nicolas Maduro og mot myndighetenes påstand om at Maduro vant presidentvalget i landet 28. juli.

Landets valgmyndighet, som kritikerne mener favoriserte Maduros sittende sosialistiske regjering, sa mandag at presidenten hadde fått 51 prosent av stemmene, mot 46 prosent for opposisjonskandidaten Edmundo Gonzalez, ifølge VG.

Opposisjonskoalisjonen sa noen timer senere at de hadde samlet inn resultater fra 80 prosent av landets 30.000 stemmemaskiner, og at disse viste at González hadde vunnet med klar margin.

Flere tusener pågrepne

Venezuelas president Nicolas Maduro sier at over 2000 personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner knyttet til det omstridte presidentvalget.

Venezuelas president Nicolas Maduro sier han kommer til å slå ned på “all voldelig opprør”.
Foto : Presidencia El Salvador

Ifølge NTB lover han at de pågrepne skal få «maksimal straff».

– Nå blir det ingen tilgivelser, sa Maduro i en tale til sine tilhengere.

UD krever gjennomsiktighet

I en uttalelse gir også utenriksminister Espen Barth-Eide bekymring over valgprosessen.

– Norge krever at venezuelanske myndigheter fremviser alle tall som ligger til grunn for valgresultatet de har offentliggjort, sier utenriksminister Espen Barth Eide,
Foto : Cecilie Stuedal

– Internasjonale valgobservatører har reist berettiget tvil om hvorvidt valget har vært gjennomført i tråd med internasjonale standarder (…) Norge krever at venezuelanske myndigheter fremviser alle tall som ligger til grunn for valgresultatet de har offentliggjort, slik at de kan uavhengig verifiseres. Bare på den måten kan vi få endelig klarhet i hvem som vant valget.

Venezuelanere i Norge med protester

Også her i Norge har det vært fredelig protester fra eksil-venezuelanere, som sier seg bekymret over valgfusk.

Sjefredaktør i Radio Latin-Amerika, Hans Dahle, har vært på markeringene.

Sjefredaktør i Radio Latin-Amerika, Hans Dahle, er bekymret over situasjonen for venezuelanske journalistkolleger.

– Regimet har enda ikke offentligjort dokumentasjonen som viser at de skulle ha vunnet valget, tross krav fra de internasjonale samfunnet, blant disse er Brasil. Colombia og Mexico. Maduro-regimet svarer med å kaste ut ambassadepersonell fra alle land som sier ifra mot valgfusk. Chiles ambassadør er av de som er utvist fra Venezuela av regimet, sier han til Utrop.

Han er også bekymret på vegne av journalistkolleger i landet som ikke får rapportert om hendelsene etter valget:

– Etter valgfusket har det kommet meldinger at folk som protesterer har blitt fengslet, arrestert, bortført og det er meldt om drap og tortur.

Flere vil emigrere

En video på X/Twitter viser blant annet hvordan en opposisjonspolitiker blir bortført. Grunnlegger av Norwegian Venezuelan Justice Alliance, Sonia Zapata, sier til VG at hun ikke er overrasket over volden fra myndighetenes side.

– Regimet bryter menneskerettigheter og bruker makt for å holde på posisjonen sin, fordi de ikke kan vinne via demokratiet.

Ifølge Zapata har millioner av venezuelere de siste årene forlatt landet, og sier myndighetene nå er presset inn i et hjørne.

Land som Chile, Peru og USA har gitt bekymring for at den ustabile situasjonen i landet i kjølvannet av valget vil føre til en ny bølge av venezuelansk innvandring.

– Situasjonen er allerede dramatisk, og det er antatt at det blir verre. De har ingen vei ut nå, og veien deres ut blir å slå hardt ned på demonstrasjonene.

Avviser valgfusk-anklager

En annen gruppe venezuelanere i Norge er tilhengere av Maduro-regjeringen, og kaller seg Círculos Bolivarianos.

I en uttalelse overfor Radio Latin-Amerika avviser de anklagene om valgfusk, og fordømmer opprøret etter valget.

– Vi gi vår fulle støtte til revolusjonen i Venezuela og president Nicolas Maduro. Vi erklærer vår støtte til legitimiteten, åpenheten og integriteten i den venezuelanske valgprosessen organisert av det nasjonale valgrådet, som resulterte i gjenvalget av president Nicolás Maduro. Vi fordømmer også på det sterkeste det voldelige og fascistiske opprøret til den venezuelanske høyresiden mot de demokratiske institusjonene i Venezuela.