Hundretusener savnet på grunn av krig, konflikt, katastrofer eller migrasjon

I 90 land hjelper Røde Kors internerte og deres familiemedlemmer med å utveksle korte meldinger og familienyheter, som her i sentralfengselet i Mogadishu.
Foto: Abdikarim Mohamed/ICRC
Flere hundre tusen mennesker rundt om i verden er savnet eller skilt fra familiene sine på grunn av krig, konflikt, katastrofer eller migrasjon. Mange mennesker kommer aldri tilbake og blir aldri hørt fra igjen.

– Krig, konflikt, katastrofer og migrasjon fortsetter å skille familier, og deres lidelser er enorme. Det er noe av det verste som kan skje – at man ikke vet hvor familien sin er, eller hva som har hendt dem, sier Brita Liholm, seniorrådgiver i Oppsporingstjenesten hos Røde Kors i Norge.

I 2023 ble over 65.800 nye personer meldt savnet rundt i verden. I alt er mer enn 240.000 personer savnet. Mange kommer aldri tilbake og blir aldri hørt fra igjen. Bak hver og en av dem er det en familie som har det vondt og leter etter nyheter.

– Dessverre vet vi at dette tallet bare fanger opp en liten prosentandel og ikke formidler det fulle omfanget av problemet. Bak hver savnet person er det utallige flere som lider av angsten og usikkerheten ved å ikke vite skjebnen og oppholdsstedet til sine kjære, og de sliter med de mange konsekvensene dette har for livene deres. Dette kan inkludere økonomiske, juridiske, administrative, psykologiske og psykososiale behov. Slike behov kan variere etter hvert som tiden går, sier Liholm.

Internasjonal dag for de savnede

I dag, 30. august, er den internasjonale dagen for savnede, hvor man minne de som blir borte, og setter søkelys på alle som mister kontakt med sine kjære på grunn krig, konflikt, katastrofer og migrasjon.

– Familier har behov for og rett til å vite hva som har skjedd med deres kjære. Mennesker som ikke vet hva som er skjedd med sine nærmeste sliter ofte med både psykiske og fysiske helseproblemer. Savnet påvirker også samfunnet rundt familien. For en forelder, bror eller søster vil behovet for å vite hva som er skjedd med sine nærmeste overskygge alt annet, også i situasjoner som kan bety å sette seg selv i fare, sier Liholm.

FAKTA

Oppsporingstjenesten

  • Oppsporingstjenesten i Norges Røde Kors leter etter mennesker som er kommet bort fra hverandre på grunn av krig, konflikt, katastrofer eller migrasjon. Tjenesten gjenoppretter kontakt og formidler meldinger der annen kommunikasjon ikke er mulig. Å starte søk innebærer et håp, som kan bedre kvaliteten på livet som leves parallelt mens man venter på et svar.
  • Hvert minutt hjelper Røde Kors fire familier adskilt av konflikt, vold, migrasjon og katastrofer med å ringe hverandre.
  • Hver dag legger Røde Kors til rette for gjenforening av 21 personer med familiene deres.