- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
I en leilighet på Bjølsen i 1974 startet fire pakistanske innvandrere det som nå er Norges første offisielle moské.
Som ledd i feiringen har trossamfunnet gående i høst en utstilling som viser islams bidrag.
Utstillingen viser blant annet gamle eksemplarer av Koranen, islamsk kaligrafi og tekster som viser islamsk bidrag til ulike vitenskapsfelt.
– Utstillingen har som mål å fremheve positive bidrag fra islam til historien og vitenskapen, samt å øke selvtilliten og stoltheten blant muslimsk ungdom. Vi håper å motvirke den økende islamofobien og bygge broer mellom kulturer og religioner ved å vise frem den rike kulturelle arven og de mange viktige oppdagelsene gjort av muslimske forskere, ifølge ICC i en pressemelding.
STL-sjef: Mangfold er ikke utopisk
Seremonien startet med den norsk-bosniske imamen Senaid Kobilica som holdt en flere minutter lang nasheed, en koranresitasjon.
Birte Nordahl , generalsekretær i STL Norge, viste til at det var 400 år siden Kristianias grunnleggelse etter bybrannen, 100 år siden byen tok tilbake Oslo-navnet og 50 år siden ICCs grunnleggelse.
– Gjennom disse årene har ulike former for mangfold preget byen, og gjort Oslo til det Oslo er i dag. For manege utgjør det en spennende by å bo i, men for noen er det dessverre også krevende. Ting man ikke kjenner kan man lett møte med usikkerhet og skepsis. Vi ser med bekymring på en stadig økende islamfrykt i samfunnet. Likevel finnes mangfoldet, og det er ikke en visjon eller en utopi. Mangfoldet er her, og kan ikke velges bort. Så handler det videre om hvordan vi forholder oss til dette. Her har ICC vært en aktør som har skapt brobygging mellom muslimer i Norge, og mellom muslimer og ikke-muslimer.
– Viktig å anerkjenne byens muslimer
Oslos ordfører Anne Lindboe var også tilstede under åpningen. Hun mente mange nordmenn fortsatt har lite kunnskaper om islam som religion.
– Vi ser at altfor mange møter muslimer med fordommer og hat. For mange kan dette oppleves sårende, og slikt skal det ikke være. Kunnskap er den beste måten å mobilsere mot feiloppfatninger. Jeg ser det som viktig at utstillingen er tilgjengelig for andre enn menighetens medlemmer, slik at de kan lære om islam.
Lindboe ser det som viktig å anerkjenne Oslos muslimske befolkning 50 år etter ICCs opprettelse.
– Oslo skal være en by for alle. Skritt for skritt må vi sørge for mer stolthet. I år har vi for første gang hatt gatebelysning under ramadan, og hatt flere iftar-markeringer. Uten dere hadde ikke Oslo vært den samme, og gratulerer med 50-årsfeiring.
Viktig med fordomsnedbygging
SVs stortingsrepresentant Marian Hussein ser på utstillingen som “fordomsnedbyggende”.
– I dagens verden trenger vi flere moskéer som gjør som ICC, som deler kunnskap og kompetanse. Vi ser at moskéer nå er truet, og at man oftere nå enn før tenker på egen sikkerhet. Og da er det enda viktigere å være inviterende.
Hun sikter til opptøyene i Storbritannia, hvor en falsk nyhet om at gjerningsmannen bak barnedrapene i Southport var asylsøker og muslim, førte blant annet til angrep på flere moskéer.
– Vi så hvordan falske nyheter, og en diskurs om at muslimer og ikke-muslimer ikke kunne leve sammen preget kommentarfeltene på X/Twitter. Så løste flere av moskéene dette ved å invitere folk som var klare til å angripe, til samtaler og mat. Her lyktes man med å ta vare på muslimer inne i moskéene, og avverge voldseskalering og gi dialogplass.
Kulturmøte som antidote mot frykt
ICCs talsperson for utstillingen, Arshad Jamil, sier til Utrop at vi skal ha det som en ambisjon å ha et samfunn som er mangfoldig, og hvor folk lever med respekt for hverandre.
– For å få til dette er vi nødt til å vite mer om hverandre. ICC har slagordet “Dialog og kunnskap”, og dette står vi for. Utstillingen er enda et positivt bidrag til dette arbeidet, og er både for de som er skeptiske, og de som ønsker å lære mer om islam. Utstillingen er til for muslimer og ikke-muslimer. Vår moské har som mål å være åpen for alle.
VR-tur til Mekka
Inne i utstillingen kan man blant annet få ta på seg VR-briller og besøke Kabah i Mekka, islams hellgste sted, og Al-Aqsa-moskéen, som er den tredje helligste moskeen.
– VR-stasjonen har desidert vært den mest populære. Folk som ikke har vært disse stedene kunne få en virtuell tur. Store og små var begeistret.
– Krigen i Gaza har også ført til sterke gnisninger i det norske samfunnet, og mellom muslimer og ikke-muslimer. Hvordan kan en utstilling med fokus på dialog avdempe konfliktnivået?
– Krigen i Gaza er ikke en konflikt mellom palestinske muslimer, kristne og andre på den ene siden, og jøder på den andre, men et folkemord av et okkupert folk. For vår del kan vi i ICC ikke gjøre annet enn å opplyse i forhold til viktigheten av dialog og historie.
– Viktig å kunne om sin egen religion
Jo mer du kan om deg selv, dessto tryggere er du på egen religion, sier han videre.
– Og da er man også bedre rustet til å møte storsamfunnet og fordommer, eller også diskusjoner. Utstillingen viser flere hundreår med islamsk gullalder, som man f. eks. ikke finner i norsk universitetspensum. I dag bruker vi arabiske tall uten å vite hvorfor, og fag som algebra har sin opprinnelse fra den arabiske halvøy og muslimske vitenskapsmenn. Vi ser det samme med GPS, navigasjon, postsystem, you name it. Siden mange har glemt dette, ser vi på det som viktig å dele denne kunnskapen.