- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
- Norwegian Democrazy - 14.11.2024
- – OXLO-pris som motvirker utenforskap og polarisering - 14.11.2024
Utrop har kontaktet både Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Kulturrådet angående en stram finansiell situasjon som fortsatt preger avisen. I statsbudsjettet for 2025 er det foreslått undret tilskudd til Utrop.
– Inkluderingsminister Tonje Brenna hyller Utrop i gratulasjonsvidoen hun sendte oss. Men det er med vemod vi ser den fordi tilskuddet til Utrop over hennes departement har stått på stedet hvil i flere år, sier Vivekananthan.
– Dokumentert
I en evaluering av tilskuddsordningen som Utrop får midler fra går det frem at det er stor variasjon i aktivitetsnivå blant mottakerne.
– Flere av mottakere av tilskudd under posten “Nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet” er klientorienterte organisasjoner som lett kan justere arbeidet i tråd med nivået på tilskuddssatsen. Men dette er ikke tilfellet for Utrop. Vårt arbeid dokumenteres i antallet saker som publiseres i hver utgave. Likevel får Utrop betydelig mindre i støtte enn andre klientorienterte tilskuddsmottakere, sier han.
Vivekananthan mener også at Norsk Kulturråd ikke har forstått Utrops rolle i kulturlivet godt nok.
– Kulturrådet har gradvis redusert støtten til Utrop noe som er uforståelig for oss. I en tid hvor tema knyttet til innvandring og integrering, velger altså Kulturrådet å kutte i støtten, sier han.
– Handler om prioriteringer
Statssekretær Kjetil Vevle i Arbeids- og inkluderingsdepartementet svarer følgende:
– Utrop fremhever verdiene vi trenger i et mangfoldig Norge og har gitt plass til nye og viktige stemmer i samfunnsdebatten. Jeg håper Utrop fortsetter å være en kanal for ulike meninger og sørger for at flerkulturelle stemmer blir hørt.
– Samtidig må vi erkjenne at vi må prioritere mellom mange gode og viktige formål som har som hensikt å fremme mangfold og inkludering. Det er også mulig å søke om støtte hos IMDi og gjennom statlige tilskuddsordninger under andre direktorater og departementer, sier han.
Får flere søknader
Utrop har snakket med Ida Habbestad, leder for faglig utvalg for tidsskrift og kritikk.
– Hvordan stiller Kulturrådet seg til Vivekananthans utsagn om “rolleforståelse”. Er dere enige/uenige?
– Kulturrådets faglige utvalg for tidsskrift og kritikk mottar et stort antall søknader hvert år. Antallet er økende, mens nivået på midler i ordningen er stabilt. Når tildelingene ikke er slik som aktørene i feltet har behov for, er nok den største utfordringen for hele tidsskrift-Norge at det ikke finnes økonomiske rammer til å møte de ulike behovene på en tilfredsstillende måte. Utvalget har som oppgave å både gi forutsigbarhet til tidsskrifter som har hatt tilskudd over tid, og sørge for at nye aktører skal få komme til. Det regnestykket går ikke opp.
Habbestad fremhever at Utrop en av aktørene som har et ikke ubetydelig tilskudd fra ordningen sammenliknet med mange andre tidsskrifter.
– Utgivelsen har et grunntilskudd (i dette tilfellet fra AID), noe mange av tidsskriftene i vår ordning ikke har. Utrop er også en av aktørene vi gjerne hadde sett at ble drøftet hvorvidt egentlig hører hjemme i porteføljen hos oss, eller om den ville kommet bedre ut gjennom å være på Mediestøttens ordninger.
– Uansvarlig av Kulturdirektoratet
– Det hjelper ikke at direktoratet henviser til andre aktører når de selv burde tatt ansvar. Utrop inneholder rundt 50 prosent kulturstoff, og da er det naturlig at tilskuddet også kommet fra kulturmidlene, sier Vivekananthan.
Dessuten har politikerne bestemt at tilsuddet til månedsaviser og nisjeaviser skal fordeles av Kulturdirektoratet. Og da er det underlig at de forsøker å kaste oss ut av ordningen, avslutter Vivekananthan.