- Årskavalkaden: Videreført identitetspolitikk formet av teknokrati - 30.12.2024
- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
Opposisjonsleder Edmundo González har fått asyl i Spania etter å ha gjemt seg i den spanske ambassaden i Caracas, skriver VG.
González forlot landet sist lørdag, etter å ha tilbrakt flere uker i skjul ved den spanske ambassaden i Caracas.
– Jeg er sikker på at vi snart vil fortsette kampen for å oppnå frihet og gjenopprettelsen av demokratiet i Venezuela, sa han i en lydmelding distribuert av hans presseteam.
Opptrapping av sanksjoner
González’ avreise fra landet kom etter uro i kjølvannet av valget 28. juli, der president Nicolás Maduro hevder å ha vunnet – noe som bestrides av González og store deler av det internasjonale samfunnet.
USA, EU og de fleste utenlandske regjeringer har nektet å godta Maduro som vinner uten at Caracas frigjør detaljerte stemmedata for å bevise resultatet.
Nå følger det også en opptrapping av sanksjoner fra det internasjonale samfunnet. For to uker siden tok USA beslag på flyet til sittende president Nicolas Maduro.
Ifølge CNN ble flyet beslaglagt i Den dominikanske republikk.
Kutter forbindelsene
Flere land har også anerkjent Gonzalez som valgvinner, og er i tillegg i ferd med å kutte diplomatiske forbindelser til Venezuela.
Land som Colombia, Chile og Peru flykter en fluktbølge fra landet som følge av den ustabile politiske situasjonen.
Flere hundre personer er sålangt blitt pågrepet etter demonstrasjonene mot Maduro etter valget. Uavhengige kilder rapporterer om menneskerettighetsbrudd, som vilkårlig forvaring og voldsbruk.
Landets sittende regjering avviser anklagene om valgfusk, og hevder det er “opprørere på ytre høyre” som har stått bak voldelige demonstrasjoner.
– Opptil 749 kriminelle er pågrepet. Flesteparten blir siktet for å gjøre motstand mot politiet og, i de aller mest alvorlige tilfellene, terrorisme, opplyste landets riksadvokat Tarek William Saab.
Jurist: – Ikke lenger et folkstyre
Her hjemme deler ikke eksil-venezuelanere hans oppfatning. Sonia Zapata, jurist og grunnlegger av The Norwegian Venezuelan Justice Alliance, sier til Utrop at det er lett glemme hvordan landet har havnet i dagens situasjon.
– Jeg reagerer når jeg hører eller leser i disse dager at det venezuelanske demokratiet er i krise. Vi må bruke riktig språk og formidle riktig budskap til folk i Norge når vi diskuterer Venezuela, for å unngå enda mer forvirring i en allerede kompleks historie.
Venezuelansk demokrati er ikke i krise for tiden, mener hun.
– Vi sluttet for flere år siden å ha et demokrati, en rettsstat, en uavhengig dømmende makt, et legitimt lovgivende organ, solide og pålitelige institusjoner, ordentlige politiske partier, ytringsfrihet og grunnleggende borgerrettigheter.
Som i 2013 og 2018
Zapata mener det er ikke første gang landet opplever at den sittende regjeringen gjennomfører et valgfusk.
– Vi ser en gjentakelse av hva Maduro har gjort de siste valgene. Forskjellen nå er at vi kan bevise svindelen. Hvis vi går tilbake til 2018, vil vi huske at presidentvalget da heller ikke var i tråd med demokratiske standarder. Mange land i verden erkjente dette, inkludert Norge.
Hun husker også valget i 2013, da Maduro vant for første gang mot opposisjonskandidaten Henrique Capriles.
– Valget da var også preget av ulovlige manøvre og uregelmessigheter. Flere anklaget folk med regimetilknytning for å ha ødelagt stemmeurnene. Capriles snakket ut mot valgfusket, og folk gikk ut i gatene for å protestere, men Capriles ba etterhvert om å avbryte protestene i frykt for et blodbad.
– Norske politikere har vært naive
Hun mener regimet til Maduro har aldri hatt noe legitimitet, og det som gjør det så frustrerende for eksil-venezuelanere.
– Han (Maduro) blir legitimert gang på gang ved å utøve frykt internt gjennom undertrykkelse (arrestasjoner, tortur og drap av dissidenter), og ved å kjøpe tid og spre oppmerksomheten eksternt; spesielt gjennom de mer enn 30 dialogmøtene med opposisjonen og utenlandske politikere, som de aldri har hatt til hensikt å respektere.
Zapata er kritisk til norske politikeres dialoglinje med Maduro og den sittende regjeringen.
– Vi innså at Barbados-avtalen, hvor Norge var en av de sentrale aktørene, ville aldri fungere. Vi advarte den norske regjeringen om regimets virkelige intensjoner. Men de misbrukte Norges tro på dialog og klarte å lure alle igjen.
– Nødt nå til å anerkjenne opposisjonen
For henne er veien videre at Norge i større grad må annerkjenne opposisjonen.
– Hvor mye lenger tid skal Norge ha for å erkjenne og fordømme dette nye valgfusket (nå som venezuelanere endelig er i stand til å bevise det) og anerkjenne viljen til den venezuelanske folkeopposisjonen? Jo mer tid som går, desto større sjanse har Maduro til å lykkes i sin strategi. Hvor han kan “kjøpe tid” og spre internasjonal oppmerksomhet mens han arresterer, torturerer, “forsvinner” og dreper folket vårt.