Kampen om muslimske kunder tilspisser seg

Nortura står nå uten en halal-sertifisering på kylling, men skal fortsette å selge halal-kylling under merkenavnet Alfathi.
Foto: Sandy Austin
Kampen om halal-kundene tilspisser seg etter at Reitan-selskapet Norsk Kylling sikret seg halal-sertifisering, mens kjøttkjempe Nortura SA har mistet sin muslimske samarbeidspartner, Islamsk Råd Norge.

Norsk Kylling og Islamsk Råd Norge (IRN) signerte en avtale som sikrer det Reitan-eide kyllingselskapet omfattende halal-produksjon fremover, i følge Nationen.

Med IRNs godkjent-stempel på halal-produksjonen sikrer Norsk Kylling seg bred tillit blant muslimer som ønsker å forsikre seg om at det de spiser faktisk er halal.

Norges største matprodusent Nortura SA står uten en sertifiseringsavtale med en muslimsk organisasjon.

Nortura ble første gang halal-sertifisert i 2006. Men avtalen med IRN ble sagt opp på grunn av utfordringer i samarbeidet. Denne avtalen utløp i 2018. Under merkenavnet Alfathi har Nortura produsert i tråd med sertifiseringen og Mattilsynets regler siden den gang.

IRN har vært klare på at Nortura sitt anlegg på Elverum har vært det eneste kyllingslakteriet i Norge med aksept fra det muslimske miljøet. Men da Nortura overførte slakting av halal til sitt anlegg på Hærland fra 1. september ble samarbeidet avsluttet.

– Her er de samme rutinene videreført som ble sertifisert av IRN på Elverum. De samme personene som slaktet halal på Elverum har blitt med videre til Hærland, skriver kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Matilda Aronsson, i en e-post til Nationen.

Nortura står nå uten en halal-sertifisering på kylling, men skal fortsette å selge halal-kylling under merkenavnet Alfathi.

Det er opp til det enkelte slakteri om de vil halal-sertifiseres, og de kan halal-merke kjøttet sitt uten å ha på plass en sertifiseringsavtale.

Til tross for møter mellom IRN og Nortura i forbindelse med halal-sertifisering, er det ingen sertifisering fra IRN på plass ved Hærland-anlegget.Nationen kjenner ikke til detaljen omkring hva som er årsaken til at partene ikke har inngått en ny sertifiseringsavtale.