- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
Norsk Kylling og Islamsk Råd Norge (IRN) signerte en avtale som sikrer det Reitan-eide kyllingselskapet omfattende halal-produksjon fremover, i følge Nationen.
Med IRNs godkjent-stempel på halal-produksjonen sikrer Norsk Kylling seg bred tillit blant muslimer som ønsker å forsikre seg om at det de spiser faktisk er halal.
Norges største matprodusent Nortura SA står uten en sertifiseringsavtale med en muslimsk organisasjon.
Nortura ble første gang halal-sertifisert i 2006. Men avtalen med IRN ble sagt opp på grunn av utfordringer i samarbeidet. Denne avtalen utløp i 2018. Under merkenavnet Alfathi har Nortura produsert i tråd med sertifiseringen og Mattilsynets regler siden den gang.
IRN har vært klare på at Nortura sitt anlegg på Elverum har vært det eneste kyllingslakteriet i Norge med aksept fra det muslimske miljøet. Men da Nortura overførte slakting av halal til sitt anlegg på Hærland fra 1. september ble samarbeidet avsluttet.
– Her er de samme rutinene videreført som ble sertifisert av IRN på Elverum. De samme personene som slaktet halal på Elverum har blitt med videre til Hærland, skriver kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Matilda Aronsson, i en e-post til Nationen.
Nortura står nå uten en halal-sertifisering på kylling, men skal fortsette å selge halal-kylling under merkenavnet Alfathi.
Det er opp til det enkelte slakteri om de vil halal-sertifiseres, og de kan halal-merke kjøttet sitt uten å ha på plass en sertifiseringsavtale.
Til tross for møter mellom IRN og Nortura i forbindelse med halal-sertifisering, er det ingen sertifisering fra IRN på plass ved Hærland-anlegget.Nationen kjenner ikke til detaljen omkring hva som er årsaken til at partene ikke har inngått en ny sertifiseringsavtale.