85-åring frifunnet for hatytringer

85-årig ble frifunnet for hatefulle ytringer.
Foto: SalFalko, Flickr
Tingretten mener den tiltalte mannen ikke burde sagt det han sa, men at utsagnene ikke er så grove at de rammes av straffelovens bestemmelse om hatefulle ytringer.

En 85 år gammel mann sto tiltalt i Helgeland tingrett for å ha kalt en hjelpepleier på et sykehjem for «du din svarting», «du din somalier», «du skal ikke jobbe her».

Grunnet det strenge beviskravet i strafferetten mener retten det er vanskelig å konkludere med hva som faktisk ble sagt av tiltalte til den fornærmede denne dagen. Retten mener det ikke er tvil om at fornærmede reagerte sterkt på hendelsen og viser til at hun ble sykemeldt, ifølge Kommunal Rapport.

Likevel mener retten det ikke er bevist at tiltalte sa «svarting» eller «du din svarting» til fornærmede.

Ifølge dommen er retten imidlertid overbevist om at tiltalte brukte ordene «somalier» og «hijab» og brukte disse ordene i kombinasjon med utsagn om latskap og jobbing, samt om hva fornærmede gjorde her og om hun hadde noe her å gjøre.

– Det kan ikke vær tvil om at tiltaltes ytringer lett kunne oppfattes som sårende, og at han ikke burde ha tiltalt/omtalt fornærmede slik han gjorde i den aktuelle situasjonen. Det er likevel en “relativt romslig margin for smakløse ytringer”, slik Høyesterett flere ganger har fastslått, skriver tingretten.