- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
For å få til en kontrollert og bærekraftig innvandring, foreslår derfor regjeringen å redusere antallet kvoteflyktninger fra 1 000 for inneværende år til 200 for 2025, ifølge en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.
– Regjeringen er opptatt av å ha en kontrollert og bærekraftig innvandring til Norge. Det handler om at vi ikke kan ta imot flere enn vi evner å integrere. Kapasiteten ute i kommunene nærmer seg bristepunktet. Derfor er vi nødt til å redusere antall overføringsflyktninger nok en gang for å sikre en god integrering av flyktninger som kommer hit. Kvoten var på 3.000 da jeg overtok som statsråd. I lys av ankomsttallene til Norge, mener jeg nå at 200 er et riktig nivå for 2025, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Strammer inn på familieinnvandring
Reduksjonen i antall overføringsflyktninger kommer kort tid etter at regjeringen strammet inn ordningen med midlertidig kollektiv beskyttelse for personer fordrevet fra Ukraina. Parallelt jobber regjeringen også med innstramminger i regelverket for familieinnvandring.
– Jeg er opptatt av at Norge ikke skal ha et innvandringsregelverk som er mer attraktivt enn sammenlignbare land. En egen bestemmelse som åpner for familiegjenforening for enslige, eldre foreldre med voksne barn i Norge, er noe kun et fåtall andre land i Europa har. Våre erfaringer viser at det ofte kommer personer med store helseutfordringer, som velferdsstaten må ta seg av. Et grunnleggende hensyn bak familieinnvandring er at man skal kunne forsørge seg selv for å sikre god integrering.
Kraftig kritikk
I en uttalelse til Utrop reagerer Røde Kors kraftig på at regjeringen kun vil la 200
kvoteflyktninger komme til Norge neste år.
– Kvoten ble halvert i år, og i forslag til statsbudsjett for 2025 vil regjeringen kutte ytterligere, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.
Hun utdyper videre:
– Kvotesystemet er en av få trygge veier til Norge for barn og voksne på flukt, og gir Norge mulighet til å bidra til en mer human behandling av verdens flyktninger. Vi ber Stortinget sørge for at Norge tar internasjonalt ansvar og øker antall kvoteflyktninger i 2025.
AUF-leder skuffet
Leder i AUF, Gaute Børstad Skjervø, er skuffet over Arbeiderpartiet og resten av regjeringen.
– 200 kvoteflyktninger er jo et skremmende lavt tall, sier han til Vårt Land.
Han er bekymret for hva som vil skje med flyktninger som oppholder seg i Libanon, et land med mange flyktninger fra nærområdene, men som nå selv blir bombet av Israel.
– AUF og jeg mener det er helt avgjørende at vi har internasjonale systemer som sørger for at de som trenger hjelp, får hjelp først. Å kutte er derfor ikke løsningen nå, sier han.
– Vi må kunne integrere alle
Utrop kontaktet Justis- og beredskapsdepartementet for tilsvar, og spurte om
ikke kuttene vil gå utover kvotesystemet som garanti for folk på flukt.
Statssekretær Even Eriksen (AP) viser til at siden 2022 har Norge tatt imot nesten 100.000 fordrevne og asylsøkere.
– Jeg er stolt over den innsatsen samfunnet har lagt ned for å ta imot personer på flukt og det tilbudet kommunene har gitt. Tilbakemeldingen vi har fått fra kommunene den siste tiden viser at nivået på ankomster ikke har vært bærekraftig. Det handler om at vi skal kunne integrere alle som kommer hit på en god måte. Regjeringen har derfor tatt ansvar og foreslår å redusere kvoten for overføringsflyktninger til 200 personer.
Han viser til Hurdalsplattformen, hvor kvoten skal ses i sammenheng med øvrige ankomster.
– Selv om antall overføringsflyktninger er foreslått på et historisk lavt nivå, forventer vi fortsatt høye ankomster av bl.a. ukrainere neste år. Håndtering av disse vil kreve stor innsats av oss som samfunn og kommunene også i tiden fremover.