Statsbudsjettet: – Fortsatt for lite støtte til antirasisme

Noesk Folkehjelp er bekymret for manglende økonomisk støtte til antirasisme, i en tid hvor rasisme er på fremmarsj.
Foto: Firuz Kutal
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 vekker bekymring hos Norsk Folkehjelp, som ser ingen reell økning i midler til arbeidet mot rasisme.

Norsk Folkehjelp advarer om at manglende økonomisk støtte kan undergrave kampen mot rasisme i Norge, spesielt i en tid hvor både hverdagsrasisme og hatkriminalitet er på fremmarsj.

– Når vi ser hvor mange som rammes av rasisme og hatkriminalitet, er det uforståelig at regjeringen ikke setter av mer penger til å bekjempe disse problemene, sier Per Wenneberg, leder for seksjon for samfunnspolitikk i Norsk Folkehjelp.

– Vi er dypt skuffet over regjeringens manglende vilje til å styrke innsatsen mot rasisme og diskriminering, fortsetter Wenneberg.

For 2025 foreslår regjeringen 23,6 millioner i tilskudd til tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer.

– Med tanke på prisjustering er dette ingen reell økning fra i fjor da potten var på 22,8 millioner, sier Wenneberg.

– Vi jobber aktivt med antirasisme, og ser et behov for økonomiske ressurser, sier Per Wenneberg i Norsk Folkehjelp.
Foto : Norsk Folkehjelp

– Skummel utvikling

En undersøkelse fra Norstat tidligere i år viste at over 50 prosent av nordmenn mener hverdagsrasisme er utbredt i samfunnet, og politiet har registrert en økning i hatkriminalitet, inkludert hatprat og vold mot minoriteter.

En ekspertgruppe i FN har også nylig uttrykt bekymring over at norsk-afrikanere diskrimineres på alle samfunnsområder.

For å møte disse utfordringene kreves det et sterkt sivilsamfunn. Organisasjoner som Norsk Folkehjelp spiller en avgjørende rolle i å forebygge rasisme, heve kompetansen i majoritetssamfunnet og tilby støtte til dem som blir utsatt.

– Vi jobber aktivt med antirasisme i lokalsamfunn over hele landet for å bygge inkluderende fellesskap, vi ser derfor behov for økonomiske ressurser for å kunne gjennomføre dette viktige arbeidet, sier Wenneberg.

– Jødehat og muslimhat øker

Leder i Minotenk, Linda Noor, deler samme bekymring.
Linda Noor i Minotenk er også bekyrmet for at antirasisme for få midler over statsbudsjettet.
Foto : Privat
– For meg er det svært bekymringsfullt at ikke regjeringen øker satsningen mot rasisme, spesielt i lys av at økningen i antisemittisme og islamofobi har økt drastisk i kjølvannet av krigen i Midtøsten. Vi har også en valgkamp i USA, hvor Donald Trump har store muligheter for å innta posisjonen som verdens mektigste mann igjen ved å spille på nettopp rasisme, sier hun til Utrop.