Jenteprisen gikk til Iman Meskini

Iman Meskini vant årets utgave av Jenteprisen.
Foto: Plan International Norge
Meskini får prisen for sitt arbeid med å skape et tryggere og bedre samfunn for minoritetskvinner å vokse opp i.

Fredag kveld, på FNs internasjonale jentedag, ble Jenteprisen delt ut i Oslo. Blant de 110 nominerte falt juryens valg på Iman Meskini.

Etter å ha blitt kjent gjennom den populære NRK-serien «Skam», har hun brukt sin plattform til å kjempe mot rasisme og fremme likestilling. Meskini har særlig engasjert seg for å motvirke fordommer mot muslimske kvinner.

– I en tid preget av økt polarisering, fordommer og negativ sosial kontroll, er det viktigere enn noen gang med tydelige og trygge rollemodeller som Iman Meskini. Hun har rukket å gjøre mye i ung alder og når ut til mange, særlig minoritetsjenter, som ofte mangler synlige forbilder, sier juryleder Hege Yli Melhus Ask i en pressemelding.

– Gir motivasjon til å fortsette

For vinneren kom utdelingen av Jenteprisen som et stort sjokk.

– Jenteprisen gir motivasjon til å fortsette med det arbeidet jeg gjør og nå ut til enda flere. Jeg drømmer om et samfunn der det er plass til alle, sier Meskini.

Et samfunn for alle

Gjennom sin karriere har hun oppfordret unge kvinner til å tørre å starte egne bedrifter, og hun har kurset bedrifter i mangfold. Hun har også gitt ut en bok, og akkurat nå arbeider hun med en ny ungdomsbok om tro.

– Meskini bruker sin kjendisstatus på en klok måte, og vi i juryen håper at prisen vil motivere henne til å fortsette sitt viktige arbeid, sier Melhus Ask.

– Jeg tror at kommunikasjon, ufarliggjøring og normalisering er veien til et mer mangfoldig og tolerant samfunn. Det krever tid, energi og mye arbeid, og det krever at man aldri gir opp, sier Meskini.

Historisk forside

I 2017 vekket Meskini oppsikt da hun prydet forsiden av motemagasinet Costume som den første muslimske jenten med hijab i skandinavisk sammenheng.

– Iman Meskini har vært en viktig brobygger i det norske samfunnet, og i Costume har hun alltid hatt en spesiell plass i våre hjerter. Hun er et powerhouse av en ung kvinne, som ikke bare vil fortsette å sprenge grenser, men vil gjøre det på en måte som gjør verden til et bedre sted. Nå, sju år senere, som vinner av Jenteprisen, er ingenting mer tydelig enn akkurat det. Gratulerer Iman, sier sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz.

– En viktig stemme

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, roser Meskinis engasjement, og hvordan hun bruker sin stemme til å fremme viktige saker.

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, sier Meskini er en sterke rollemodell.

– Sterke rollemodeller som Iman Meskini er helt nødvendige for å holde jenters rettigheter og likestilling høyt på agendaen. Vi har over lengre tid sett et tilbakeslag for likestillingen globalt og det er store utfordringer vi må løse, sier Partapuoli.