- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
- Norwegian Democrazy - 14.11.2024
I regjeringens forslag til statsbudsjettet har HKDir (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse) fått 10 millioner for å sikre at ukraineres kompetanse kommer samfunnet til gode, gjennom prosjektet En god vei inn.
Fortsatt mange utenfor jobb
I en ny rapport har Nav undersøkt de ukrainske flyktningenes vei inn i det norske arbeidsmarkedet. Tallene viser at relativt få av de ukrainske flyktningene har kommet i jobb det første året de er i Norge.
Norske myndigheter har også i den siste tiden tatt flere grep for å gjøre Norge mindre attraktivt.
Nav-direktøren har en litt annen tilnærming.
– Vi vil ha store behov i norsk arbeidsmarked fremover, som ukrainske flyktninger kan bidra til å løse. Vi blir eldre, vi har store samfunnsområder som vi ikke dekker godt nok med norsk arbeidskraft i dag, sa Holthe til NRK i sommer.
Lager egen database
Ser på veiledning som viktig
Karriereveiledningen skal være digital, sier Skule.
– Vi har allerede en digital karriereveiledningstjenest, hvor man kan ringe eller chatte med en karriereveiledere om (videre-)utdanning og jobb. Tanken er at ukrainere som søker om godkjenning av sin utdanning, deretter blir loset videre og får karriereveiledning på sitt eget språk.
Rådgivningstjenesten skal på sin side hjelpe arbeidsgivere når de er i kontakt med ukrainske jobbsøkere.
– Vi har fått midler til å utvikle tjenesten, noe vi er glade for.
– Har dere noe kjennskap til hvilke utdanninger blant ukrainere som vil bli mest aktuelle?
– Vi ser at det er en høy andel som har høyere utdanning. Særlig i første bølge var det mange som hadde høyere utdanning. Så har andelen gått litt ned i de gruppene som kom senere. Utdanningene er forskjellige, og Norge vil trenge mange ulike utdanninger. Både fagbrev, fagskole og høyere utdanning. Utdanningsnivået blant ukrainske flyktninger er mye høyere enn i tidligere flyktningbølger, så vi får mye kompetanse som kan utnyttes. I norsk arbeidsliv krever de fleste jobbene en form for formell utdanning.
Ukrainere som pilotprosjekt
Veien videre blir å sette i gang og bygge opp kvalifikasjonsdatabasen og veiledningstjenesten.
– Spesielt kvalifikasjonsdatabasen blir en teknisk og omfattende jobb. Når vi få inn dataene så har vi grunnlaget for raskere og automatisert søknadsbehandling.
Videre vil prosjektet strekke seg utover to år, litt gradvis.
– Vi vil rekruttere karriereveiledere, og starte opp fra nyttår, når vi får inn pengene til neste års budsjett. Når vi også har bygget opp kvalifiskasjonsdatabasen, kan den fylles opp med data fra andre land, så ukrainerne blir en slags “pilotprosjekt”. Investeringen og infrastrukturen vil ikke bare komme andre flyktninger til gode, men også alle andre som
kommer til Norge med utenlandsk utdanning i bagasjen.
Ukrainernes status endret seg
HK-dir har foreløpig ikke kontaktet ukrainere som bidragsytere til prosjektet.
– Likevel kan det være aktuelt å gjøre i forbindelse med karriereveiledningstjenesten for å treffe målgruppen godt nok. Vi har forsåvidt mye erfaring med å veilede de som har utenlandsk bakgrunn i den norskspråklige tjenesten vi har.
Ukrainske krigsflyktninger er ikke ensartet som gruppe, og deres tilværelse har endret seg, sier Skule.
– Førstebølgen som kom søkte ikke om godkjenning, for de tenkte nok at de ganske raskt skulle tilbake til Ukraina. Så er det etter hvert mange som har innsett at krigen kommer til å bli mer langvarig, at de kommer til å være her i Norge lenge, noen kanskje for resten av livet. Foreløpig er det en del usikkerhet knyttet til midlertidig kollektiv beskyttelse, og hva som skje videre i Ukraina. Så vi ser at mange nå søker om vurdering av sin utdanning, og muligheten for en relevant jobb i Norge.
Har fått stort handlingsrom
I dette prosjektet har HKDir også fått stort handlingsrom.
– Vi opplever ingen detaljerte føringer fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og opplever at vi kan jobbe med prosjektet i tråd med våre faglige anbefalinger. Så pengene vi får er midt i blinken i forhold til hva vi trenger.
Foreløpig har det tekniske vært det mest utfordrende å få til, sier Skule.
– Vi skal jo integrere dette med andre systemer vi har, men vi tror det skal være veldig håndterbart. Vi ser ingen store hindringer, og ser heller mulighetene til å lage noe som kan komme samfunnet til nytte.