I en ellers stram kulturbudsjett skal Oslo-byrådet skrape sammen midler til inkluderende tiltak for barn og unge med innvandrerbakgrunn.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
Oslo innfører fritidskorttilbudet fra neste år. Kommunalpolitiker Ismail Ali Hussein (V) oppfordrer organisasjoner og aktører som jobber tett med barn og unge med flerkulturell bakgrunn om å sende innspill til utformingen av fritidskorttilbudet i kommunen.
– For noen uker siden la vi frem det første blågrønne budsjettet, et stramt budsjett som spesielt prioriterer barn og unge, klima og miljø.
Til dette setter Oslo-byrådet av 25 millioner i 2025, 50 mill. i 2026, 75 mill. i 2027 og 100 mill. i 2028.
– Jeg er spesielt glad for at vi endelig får på plass en fritidskortordning for Oslos barn og unge. Oslo er en by med åpenbare forskjeller og da er det veldig viktig med tidlig innsats- derfor er et fritidskort for Oslo barn og unge et inkluderende tilbud som bidrar til mer integrering og mindre utenforskap.
– Ta i bruk hele verktøyskassen
Hovedmotivasjonen bak fritidskortordningen at barnefattigdom og ungt utenforskap er den viktigste liberale kampen i Oslo som vi må gjøre noe med.
– Vi må ta i bruk hele verktøykassa, både i og utenfor skolen. Fritidskortordningen er en slik målrettet god ordning som vil gi barn og unge muligheten til å delta på ulike fritidsaktiviteter.
– Hvordan skal byrådet konkret gjøre ordningen mer inkluderende overfor flerkulturelle barn og unge?
– For oss er barn først og fremst barn, men det er ingen tvil om at vi må sørge for at denne ordningen treffer den målgruppen av barn som vi vet vokser opp i trangere kår. Det gjelder blant annet også mange barn og unge med flerkulturell bakgrunn. Det har vært nevnt ulike modeller for utformingen av ordningen, og derfor trenger vi innspill fra ulike aktører i byen som jobber med barn og unge.
Vil involvere ildsjelene
Ifølge Ali Hussein har byrådet sendt fritidskortet på høring, og både i bydelsutvalgene og alle andre instansene kan man også sende innspill.
– Vi både i bystyret og byrådet tar også med oss de gode innspillene vi får fra hele byen. Her er det også viktig at å oppfordre det flerkulturelle Oslo, både organisasjoner, idrettslag, ildsjeler og andre, til å delta på høringen som har frist 31. oktober.
Et tiltak man har jobbet med lenge
– Hvordan har det vært for deg å få gjennom denne saken i byrådet?
– Saken er det mange som har jobbet med på en eller annet vis i flere år, både i Venstre og Høyre, og forsåvidt også i KrF på nasjonalt plan. Så jeg er bare naturlig nok en av de mange som har ment noe om saken og gleder meg til å få ordningen på plass. For oss er det jo litt ekstra Venstre-stas at fritidskortordning kommer på plass når vi har et blågrønt byråd med en finansbyråd og en sosialbyråd fra Venstre.
– Og hvordan skal et godt tilbud ivaretas, samtidig som man ellers kutter i kulturbudsjettet?
– Dette er jo et eget punkt som var med i byrådserklæringen, og for oss er det viktigste å få på plass en ordning som er minst mulig byråkratisk og som er best mulig for barn og unge i denne byen. Når det gjelder kultur, må jeg bare si at de aller fleste tilskuddsmottakerne på kulturfeltet enten har fått økt støtte eller tilsvarende det de hadde fått i fjor justert for
prisveksten.
FAKTA
Fritidskortet er et tilbud til barn og unge mellom seks og 18 år, der man får 1000 kroner per halvår til faste, organiserte fritidsaktiviteter. Dette er et tilbud som blir utlyst i forskjellige bydeler og er avhengig av årets budsjett. Enkelte år vil også Fritidskortet Pluss kunne tilbys ungdom i lavinntektsfamilier med fire eller flere barn. (Kilde: Stipendportalen)