Ukrainske flyktninger kan hindre flere skolenedleggelser

I februar i år jublet finansminister og partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum over at ukrainske flyktninger ga folkevekst i Norges minste lokalsamfunn.
Foto: Senterpartiet
De siste årene har det synkende innbyggertallet i lokalsamfunn blitt reddet av ukrainske flyktninger. Likevel går Senterpartiet i spissen for at Norge skal returnere flyktninger fra Vest-Ukraina.

Den siste tiden har skolenedleggelsene i innlandet vært et stort tema. 

I mange av sakene skyldes ikke skolenedleggelsene kun økonomiske årsaker, men også et fall i antall elever og lærere.

Utviklingen speiler det synkende innbyggertallet i distriktene.

Men de siste to årene har utviklingen snudd på flere steder. Det har vært kraftig folkevekst i flere av Norges minst bebodde kommuner. Det skyldes i hovedsak bosetting av ukrainske flyktninger.

– Denne utviklingen jublet Vedum for tidligere i år. Likevel vil Senterpartiet og regjeringen ta imot færre ukrainske flyktninger. Det er et paradoks, mener nestleder i Miljøpartiet De Grønne Ingrid Liland.

Jublet til ukrainske flyktninger

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum ønsker flyktningsbrems.
Foto : Stortinget.no

I februar i år viste tall fra SSB at det blir flere folk i norske småkommuner. Økningen skyldes i hovedsak 100 000 ukrainske flyktninger som har kommet til Norge. 

Finansminister og partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum har vært svært positiv til utviklingen og mener det skyldes Sps distriktspolitikk i regjeringen.

– Det er et aktivt valg. Tidligere har det vært begrensninger på at man ikke får bosette flyktninger i de minste kommunene. Men med denne regjeringa er tanken at man skal bosette overalt, også i landets minst sentrale kommuner, sier Vedum til Nationen.

Positivt for integreringen

Ifølge Vedum er bosettingen av flyktninger i små lokalsamfunn ikke bare positiv for innbyggertallet, men også for integreringen:

– Vi mener forskjellen på Norge og Sverige i integreringspolitikken. At vi har lykkes bedre, dreier seg om at vi har brukt hele landet, mens man i Sverige har hatt bosetting i mer sentrale strøk.

Kan bli returnert

Nestleder i MDG Ingrid Liland mener Senterpartiets flyktningsbrems er et paradoks: – Vi må ha flere folk hvis vi skal kunne opprettholde skolene.

Likevel foreslår Senterpartiet i regjering å ta imot færre ukrainske flyktninger og kvoteflyktninger. I tillegg ønsker partiet å fjerne kollektiv beskyttelse for ukarinere fra Vest-Ukraina.

Det betyr at flere ukrainere i Norge står i fare for å bli returnert tilbake til landet.

– Vi mener at den bremsen som Senterpartiet nå har sørget for, om å ta med færre ukrainske flyktninger og kvoteflyktninger, er både utrolig usolidarisk og dårlig distriktspolitikk, mener nestleder i Miljøpartiet De Grønne Ingrid Liland.

Nestlederen sier til Utrop at Norge har mange lokalsamfunn som trenger folk og mener at flyktninger kommer med løsningen:

– Det er ikke trygt å returnere folk til store deler av Ukraina. Norge burde som det gode og rike landet vi er, og i tillegg det landet som trenger folk, ta imot ukrainere. Det er fantastisk at folk som trenger å komme til et trygt land, kommer til steder der man har bruk for dem.

– Senterpartiet med på skolenedleggelser

Nestlederen kaller folkeveksten i Distrikts-Norge for en solskinnshistorie.

– Vi vet at det er flyktninger som står for den. Da synes jeg det er skammelig at Vedum setter på bremsen for å ta imot flyktninger, enten de er fra Ukraina eller FNs kvotesystem. Han burde stå fremst og ønske dem velkommen, sier Liland.

Liland er bekymret for at utviklingen med fraflytting og skolenedleggelser vil fortsette som før om Senterpartiet får gjennom ønsket sitt om å ta imot færre flyktninger.

Partilederen mener det er et paradoks at ikke Senterpartiet tar imot muligheten med “åpne armer”.

– Vi må ha flere folk hvis vi skal kunne opprettholde skolene. Her har Senterpartiet fått bevist hva som er løsningen for å få flere folk til distriktene, og så går de imot det. Sånn sett blir Senterpartiet med på utviklingen for flere skolenedleggelser, sier Liland.

Ikke mer kapasitet

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) mener manglende kapasitet i kommunene krever flyktningsbrems.
Foto : Senterpartiet

På MDGs kritikk svarer Senterpartiet at kommunene ikke har kapasitet til å ta imot flere ukrainske flyktninger.

Senterpartiets brems kommer samtidig som mange kommuner melder om at de sliter med å ta imot like mange flyktninger som de blir bedt om. 

Nå vurderer noen av kommunene stopp i flyktningmottak. Til Nettavisen forteller Stord kommune at de er i ferd med å nå bristepunktet når det gjelder boliger og helsetjenester.

– Holder med 100 000 flyktninger

– Mange av de ukrainske flyktningene er plassert i norske distriktskommuner. Kommunene har gjort en stor innsats med å bosette mange på kort tid, men melder nå at kapasiteten på tjenestene har nådd et tak, sier Heidi Greni, stortingsrepresentant for Senterpartiet til Utrop.

Greni er enig med MDG om at det er viktig for Norge å ta ansvaret for mennesker på flukt, men mener det er allerede er gjort ettersom Norge har tatt imot rundt 100 000 ukrainske flyktninger.

For å redde Norges lokalsamfunn, peker Greni på andre tiltak:

– I de minst sentrale kommunene har Senterpartiet innført gratis barnehage og sletting av studiegjeld. Det som skal gi vekst til distriktene våre er summen av gode distriktstiltak og kommuner som kan yte gode tjenester til sine innbyggere uavhengig av hvor innbyggerne kommer fra.