Oslo Aps plan mot kriminalitet

Går inn for hurtigdomstol

– Vi må se hele bildet og bruke hele verktøyskassen i kampen mot kriminalitet, sier Oslo Aps Abdullah Alsabeehg.
Foto: Claudio Castello
– Jeg ser en utvikling hvor man enten har "harde tiltak" eller "myke tiltak". Enten snakker folk om at fritidsklubb er løsningen, eller politiet. Jeg tror ikke det er enten eller, men vi må se hele bildet, og bruke hele verktøyskassen, sier Abdullah Alsabeehg (Ap). Han har ledet en arbeidsgruppe i Oslo Ap som har jobbet med handlingsplan mot kriminalitet.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

I Trygghet for Alle lanserer Oslo Arbeiderparti en ny handlingsplan for hvordan kriminalitetsbølgen skal håndteres.

Handlingplanen skal etterhvert vedtas som konkret politikk i Oslo.

– Vi ser at kriminelle nettverk rekruttere ungdommer helt nede i 10- og 11-årsalderen, noe som bekymrer veldig mange, særlig foreldre. Vi vet om foreldre som er bekymret for at deres barn kan havne i situasjoner hvor de utsettes for vold og trusler, sier Alsabeehg til Utrop.

– Enten harde eller myke tiltak

Alsabeehg har ledet en arbeidsgruppe i Oslo Ap som har jobbet med handlingsplanen.

– Jeg ser en utvikling hvor man enten har “harde tiltak” eller “myke tiltak”. Enten snakker folk om at fritidsklubb er løsningen, eller politiet. Jeg tror ikke det er enten eller, men vi må se hele bildet, og bruke hele verktøyskassen. Vi må se på forebygging, kriminalitetsbekjempelse, veien ut av kriminalitet, men også løfte områder hvor det er store levekårsutfordringer.

For lite fokus på utenforskap

Spesielt når det gjelder sistnevnte må det handles, mener han.

– Handlingsplanen bygger på fire pillarer. Forebygging i alle ledd, kriminalitetsbekjempelse, herunder styrking av politi og tollvesen, fokus på veien ut av kriminelle miljøer, og nye områdesatsinger. Her tar vi i Oslo Ap med alle perspektiver som vi mener er viktige for å bekjempe kriminalitet og utenforskap.

Arbeidsgruppen i Oslo Ap har også sett på utenforskap som bakgrunn, sier han videre.

– Her er det ingen tvil om at årsakene til kriminalitet er interessante og ulike, og vi skriver jo “at dette må tas tak i og løses”. Folk ender opp som kriminelle av ulike grunner. At man ikke lykkes med utdanning eller jobb, og at kriminalitet blir eneste utvei. Noen kan ha opplevd vold i nære relasjoner.

– Har det vært for mye fokus på etnisitet i debatten?

– Jeg ser det som usaklig å snakke kun om dette. Årsakene som ligger til grunn er mange, og langt dypere, og det er de vi må ta tak i. Vi fokuserer derfor på skole, jobb og gode lokalmiljøer.

Utfordrer Frp

Her vil Alsabeehg utfordre Frp i Oslo, og i resten av landet.

– Frps tiltak på kriminalitet vil øke segregeringen og årsakene til kriminalitet. Når man foreslår flere private skoler, så er dette noe svenskene har advart mot. Frp tar ikke sysselsetting og områdeløft seriøst, og det vil føre til at utfodringene bare vil øke.

– Vi må fokusere på hovedårsakene, på levekårsutfordringene. I dag har vi en god kartlegging av de kriminelle nettverkene, og hvor kriminaliteten begås. Å få flere i jobb, få flere til å lykkes med sine egne liv er det viktigste. Og vi må ha nok politiressurser. 

Har jobbet med lærere og politi

Handlingsplanen går inn for å jobbe på tvers av ulike instanser, som blant annet barnevern og politi.

Alsabeehg sier arbeidsgruppen har hatt god kontakt med de ulike instansene.

– Vi har hatt god kontakt med politiet, og hatt lærer i arbeidsgruppen. Vi har arrangert folkemøter, og bildet som kommer frem er veldig komplekst. Vi kan derfor ikke komme med enkle løsninger, og derfor er både forebygging og kriminalitetsbekjempelse viktig.

Noen av tiltakene som foreslås, skal treffe bredt, ifølge bystyremedlemmet.

– Her gjelder det f. eks. kultur og idrett. Vi vil jobbe for at alle barn og unge i Oslo har mulighet til å delta.

Gjengangerne skal ha egne tiltak

Arbeidsgruppen har også tatt opp tiltak for unge kriminelle gjengangere.

– En liten gruppe vil trenge særskilt oppfølging. Vi har foreslått Team Oslo, som skal ha en-til-en-oppfølging av denne gruppen.

– Hvordan skal “exit-programmet” som arbeidsgruppen foreslår konkret iverksettes?

– Vi fokuserer på at alle skal få en ny sjanse, særlig de som har sonet straff. At de får en bedre oppfølging når de kommer ut, og får gjennomført utdanning og jobbmuligheter. Kriminelle nettverk, og måten de er organisert på, likner ofte på grupper som har en ekstrem ideologi. Dette er et arbeid som også har en overføringsverdi.

Hurtigdomstol

– Så nevner arbeidsgruppen også hurtigdomstol. Hvordan skal dette foregå?

– En utfordring er at veldig mange unge som har begått lovbrudd går altfor lenge i vente før dommen faller. I mellomtiden kan de ende opp med å begå nye lovbrudd. Vi trenger derfor hurtigdomstoler, som kan få fortere saksgang, og som kan føre til denne gruppen ikke begår flere lovbrudd fremover. At vi minimerer risiko, og at denne gruppen får en lettere vei tilbake til samfunnet.

– Svake budsjettforslag

Handlingsplanen er såpass ny at posisjonspartiene ennå ikke har kommet med tilbakemeldinger.

– Når det gjelder Team Oslo forventer vi at dette er noe det Høyre-ledede byrådet skulle gå i gang med, spesielt når Oslo kommune har fått øremerkede midler fra regjeringen. Men det var ikke en del av det opprinnelige forslaget fra byrådet. Vi har sett at forslagene som har kommet i neste budsjett er veldig svake, og treffer ikke gruppene vi har omtalt, blant annet unge gjengangere. Arbeiderpartiet skal fremme flere forslag som skal sørge for en systematisk jobbing mot kriminalitet og utenforskap.