- Giske vil gjenreise Ap med strengere innvandringspolitikk - 03.01.2025
- – Vi skal ha det trygt for jøder og muslimer - 03.01.2025
- Eide om julemarkedsangrepet i Magdeburg: – Dypt sjokkert - 23.12.2024
Det kan fort bli et vinn-eller-forsvinn i rikspolitikken for de to kandidatene. Om Aps oppslutning holder seg på dagens nivå ved valget neste år, ligger partiet an til å få inn bare tre representanter fra Oslo på Stortinget.
Partileder Jonas Gahr Støre blir etter alle solemerket klappet inn på førsteplassen, og det samme blir nestleder Jan Christian Vestre på tredjeplassen.
Etter møtet i kveld blir det klart om de får følge av en tidligere statsråd fra Rogaland eller en tidligere lokalpolitiker fra Groruddalen.
Helt jevnt
Inntil nylig var det dødt løp mellom Tajik og Gunaratnam, ifølge VG. Hver av dem fikk støtte fra 105 delegater, viste opptellingen avisen hadde gjennomført.
Gunaratnam skal ha ledet ganske klart tidligere i høst, med støtte fra over dobbelt så mange delegater som Tajik. Men Tajik skal i løpet av de siste ukene ha tatt inn forspranget, skrev avisen.
Både Tajik og Gunaratnam vil få mulighet til å ta ordet og tale for sitt kandidatur når delegatene møtes til nominasjonsmøte i tradisjonsrike Samfunnssalen i Oslo klokken 17.
Ettersom det er kampvotering, skal avstemning gjøres skriftlig. Det vil gjøre det lettere for delegatene å bryte med sitt lokallag og stemme etter egen overbevisning. Opptellingen og kartleggingen av hvordan lokallagene stiller seg, er dermed heftet med usikkerhet.
Om det skulle bli dødt løp, blir det ny skriftlig avstemning. Om også den ender likt, vil nominasjonen avgjøres ved loddtrekning, heter det i forretningsordenen.
Rikspolitikeren vs. den lokalpolitiske stemmen
Gunaratnams støttespillere har vært skeptiske til at det mangler lokalpolitisk stemme hvis bare kandidater som allment oppfattes som rikspolitikere, velges inn. Noen har også overfor Dagsavisen gitt uttrykk for skepsis til at Tajik «shopper fylker» etter at hun meldte overgang fra Rogaland til Oslo.
Tajik går til nominasjonsmøtet med støtte fra åtte av ni medlemmer i nominasjonskomiteen i ryggen. Bare ett komitémedlem ønsket seg Gunaratnam.
Kamp også om fjerdeplassen
I tillegg til kampen om andreplassen er det også to om beinet for fjerdeplassen.
Her har Agnes Nærland Viljugrein støtte fra et flertall i nominasjonskomiteen, mens mindretallet ønsket Trine Lise Sundnes.
Frode Jacobsen er innstilt på femteplassen på lista.
(©NTB)