Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire

Over 57 300 flyktninger og migranter har ankommet Hellas i år. Foto av leir utenfor hovedstaden Athen.
Foto: Flickr.com
Over 57.300 flyktninger og migranter har ankommet Hellas i løpet av året, noe som er det høyeste antallet på fem år. Situasjonen for barn i leirene er alarmerende, viser ny rapport fra Redd Barna.

Blant flyktningene ankom over 13 000 barn sjøveien, en økning på 50 prosent fra i fjor.

– Vi er sterkt bekymret for at situasjonen til barn på flukt på de greske øyene fremdeles er uholdbar. Barn plasseres i det som best kan omtales som interneringsleire, der de mangler tilgang til helsehjelp og utdanning, i strid med barns grunnleggende rettigheter. Flere av leirene minner mer om fengsler enn om steder der man kan søke beskyttelse, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Redd Barna.

– Vi er sterkt bekymret for at situasjonen til barn på flukt i greske leire, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Redd Barna.

Familier som ble intervjuet i rapporten beskrev oppholdsrom med mugg, mat som ble servert etter utløpsdatoen, og en alvorlig mangel på trygge, barnevennlige områder og barnevernstjenester.

Voldsutsatte

Barna i leirene rapporterte om alarmerende forhold, inkludert mangel på beskyttelsestjenester, kakerlakker og mat av dårlig kvalitet. Noen av barna fortalte også at de følte seg isolerte og utrygge, og at de ble utsatt for diskriminering. 13 år gamle «Samuel» fra Kongo har bodd med moren og lillebroren i Ritsona-leiren 70 kilometer fra Athen i ni måneder.

– Når de tror at du har gjort noe, kommer de med store kniver for å slå deg. De har kastet steiner etter oss og fulgt etter oss hjem. Vi var så redde at vi holdt oss inne i en uke, forteller «Samuel».

Ender opp i utrygge leire

For mange migrant- og flyktningbarn ender den farlige reisen til Hellas under elendige forhold i avsidesliggende leirer, til tross for at EU og greske myndigheter har forpliktet seg til å sørge for at leirene er trygge steder der barna kan vokse opp mens de venter på asyl.

– Norske myndigheter bør jobbe for å sikre at barns rettigheter står sentralt når EUs nye migrasjon- og asylpakt skal iverksettes. Norge bidrar med store summer til disse leirene, sier Westhrin.

– Vi burde stilt krav til økt kvalitet for at vi skal fortsette å støtte disse økonomisk. Barn skal ikke interneres, og forholdene i leirene må forbedres betraktelig. I dag svikter vi barn på flukt, det må det bli en slutt på.