Over 3000 rohingya-barn flyktet med båt i fjor

Rohingya-folket er en uglesett gruppe i Myanmar. Mange av dem har blitt gjort statsløse og et stort antall lever som internt fordrevne i flyktningleirer. På bildet: Forsyninger fraktes med båt til en flyktningleir nær byen Sittwe i september 2013.
Foto: Mathias Eick, EU/ECHO
Rett under halvparten av de over 7800 rohingya-flyktningene som forlot Bangladesh og Myanmar med båt i fjor, eller rundt 3400, var barn, skriver Redd Barna.

7800 båtflyktninger representerer en økning på 80 prosent sammenlignet med 2023.

FN-data viser at 44 prosent av de dokumenterte ankomstene var barn, ifølge en pressemelding.

Så langt har det ikke vært noen nedgang i antallet mennesker som legger ut på reisen i 2025, til tross for at flyktningene ofte tilbringer flere uker på havet med mangel på mat og vann.

Livsfarlige reiser på havet

5. januar gikk 254 rohingyaer i land i Aceh i Indonesia, og ti personer er meldt savnet eller døde. Redd Barnas partnerorganisasjon, Geutanyoe Foundation, forteller at 118 barn var blant de nyankomne.

To dager tidligere ankom 196 flyktninger Langkawi i Malaysia med båt, og politiet arresterte de nyankomne på øya.

– Flere tusen flyktningbarn gjør livsfarlige sjøreiser uten noen garanti for sikkerhet. 2025 må ikke bli enda et år med fortvilelse for rohingya-flyktningene. Den kraftige økningen i antall livstruende båtreiser i 2024, som hovedsakelig ble foretatt av rohingya-flyktninger, bør være et globalt alarmsignal, sier Sultana Begum, leder for humanitær politikk og påvirkningsarbeid i Redd Barna i Asia.

– Regionale myndigheter må handle resolutt. Alle regjeringer i regionen må leve opp til sine internasjonale forpliktelser. De må la båtene gå trygt i land, sørge for rettslig beskyttelse i transitt- og destinasjonslandene og ta tak i de grunnleggende årsakene til båtreisene, legger hun til.