Arbeidsplassen er en hovedarena for rasisme

IMDi kom ut med ny rapport "Hvordan kan kommuner kartlegge rasisme og diskriminering?"
Foto: Skjermdump - IMDi
Ny IMDi rapport viser at nesten én av tre opplever rasisme på arbeidsplassen. Flere kommuner tar tiltak.

IMDi la nylig frem en rapport som omhandler rasisme og diskriminering. Forskerne bak rapporten har kartlagt innvandrerbefolkningen i Oslo, Bærum, Tromsø, Kristiansand og Frøya.

Rapporten viser at nesten én av tre svarte at de har opplevd forskjellsbehandling i arbeidslivet grunnet sin innvandrerbakgrunn. 13 til 15 prosent har opplevd rasistiske ytringer på jobb det siste året.

Rasisme på jobb

– Hovedbudskapet er at rasisme og diskriminering foregår. Flest opplever det i jobbsammenheng. Enten på arbeidsplassen, eller i møte med kunder eller andre man møter i en jobbsammenheng, sier Kaja Meeg Valvatne, som er en av forskerne bak rapporten, til NRK.

Videre i rapporten kommer det frem at innvandrere er sterkt underrepresentert i lederyrker, at det er vanligere at innvandrere er overkvalifiserte på arbeidsplassen og at det er et tydelig lønnsgap mellom Norges innvandrerbefolkning og øvrig befolkning.

Det er spesielt personer med bakgrunn fra Afrika, Latin-Amerika og Asia som har betydelig lavere årsinntekt, opptil 200.000 kroner under majoritetsbefolkningen. Dette lønnsgapet er fortsatt betydelig dersom man bare fokuserer på de med lang botid i Norge og høyrere utdanning.

Overrasker ikke

Antirasistisk Senter kommenterer på rapporten og sier de ikke er overrasket over resultatene.

– Dette er skyhøye tall. Men resultatene sammenfaller med øvrige funn på feltet, og påviser at rasisme og diskriminering er et betydelig og omfattende samfunnsonde, sier daglig leder Umar Ashraf til NRK.

Ashraf påpeker at disse funnene åpenbart hindrer integrering og inkludering i det norske samfunnet, og forklarer videre at det ikke bare er kommunene som må ta ansvar, men også myndighetene.

Tiltak er satt i gang

Flere av kommunene i rapporten sier de er godt i gang med tiltak for å minske diskriminering og rasisme.

Tromsø kommune melder at de er sjokkerte av tallene og at de jobber med en temaplan mot rasisme og diskriminering. Det jobbes også med en referansegruppe som inneholder 20 ulike organisasjoner i kommunen med over hundre medlemmer som representerer bredden i minoritetsbefolkningen.

Oslo kommune viser til tiltak som “Ord betyr noe” og oppfordrer alle som opplever direkte hatefulle ytringer til å ta kontakt med politiet. Det finnes også en mentorordning for å få økt rekruteringen av ansatte med flerkulturell bakgrunn til lederstillinger og stillinger med krav om høyere utdanning.

Kristiansand kommune sier at det er viktig å finne gode ambassadører som kan motivere til å bruke mangfold som en kompetanse. De jobber også med et mentorprogram fokusert på å rekruttere flere innvandrere med høyere utdanning.

Hadde ikke møtt de riktige folkene

Ismail Mahammed, rådgiver for Kristiansand sin ordfører, hadde god bruk for mentorprogrammet Trainee Sør og mener slike mentorprogram er et godt tiltak for å få flere flerkulturelle inn i arbeidslivet.

– Jeg hadde ikke møtt de riktige folkene uten dette trainee-programmet. Jeg fikk muligheten til å bygge nettverk og teste meg selv i flere virksomheter, sier han til NRK.

Mahammed mener at i et globalisert samfunn er det viktig med kulturkompetanse.

– Vi skal jo tjene alle innbyggerne våre. Ikke bare de som er etnisk norske. Og hvis en person opplever utenforskap, så er det en person for mye, sier han.